A 300 legnépszerűbb tanulást támogató eszköz Top Tools for Learning 2021
2007 óta tizenötödik alkalommal jelent meg a Top Tools for Learning elnevezésű lista a legnépszerűbb tanulást támogató eszközökről.  Jane Hart minden évben elkészít egy felmérést, amelyben oktatási szakembereket kérdez meg a legjobb 10 digitális tanulást segítő eszközről. Ezek a Top Tools listák fontos és érdekes tanulmányt alkotnak, nemcsak a tanulási eszközök népszerűségéről, hanem magáról a tanulási viselkedésről is. Az 2021-es felmérés végeredménye 33 ország 2077 oktatási szakemberének szavazata alapján készült el.

Tovább

2007 és 2015 között még csak 100 eszközből álló lista készült (Top100Tools), a 2016-os tízedik évforduló alkalmából a listát 200 eszközre bővítették. 2021-es zűrzavaros évben jelentős számú új eszköz tűnt fel, aminek köszönhetően a lista 300-ra bővült.

A listához tartozó három allista, amelyek az eszközökhöz tartozó tanulási környezet beazonosítását szolgálják, ettől az évtől 100-ról 150-re bővült.

 1. 150 Személyes Szakmai Fejlődést Segítő Eszköz: Top 150 Tools for Personal Learning (PL150)
 2. 150 Munkahelyi Tanulást Szolgáló Eszköz: Top 150 Tools for Workplace Learning (WL150)
 3. 150 Iskolai Oktatásra Használt Eszköz: Top 150 Tools for Education (ED150)

A listához minden évben egy elemzés is készül. A teljes angol nyelvű elemzés az alábbi linken a lista jobb oldalán olvasható:

https://www.toptools4learning.com/

Az elemzés 15 pontban foglalja össze a változásokat, amelyek közül most az iskolai oktatást érintőket emeljük ki. A tendenciákat vizsgálva és a korábbi évekkel összehasonlítva az látható, hogy a mostani lista eleje viszonylag stabil és a többi részén is meglehetősen kicsi az eszközök mozgása a tavalyihoz képest. A számos új eszköz megjelenésének hatására azonban több korábban bejáratott eszköz csúszott hátrébb.

 • A YouTube már hat éve őrzi első helyezését a listán. Népszerűsége töretlen mind a tanulók mind az oktatók körében.
 • a videókonferenciák éve volt. A szervezetek arra törekedtek, hogy támogassák az otthoni munkavégzést és a távolléti oktatást a bezárások idején. 2021-ben azonban úgy tűnik, hogy az oktatási folyamatok során az eszközök és platformok jóval szélesebb skálája került be a köztudatba. Az olyan platformok, mint a Zoom (2. hely) és a Microsoft Teams (4.) megőrizték helyüket az első ötben, de számos más platform is csatlakozott hozzájuk, amelyek ugyancsak támogatják a virtuális és hibrid eseményeket, mint például a Wonder (197.), VooV Meeting (241.) és airmeet (230.).
 • Az olyan interaktivitást biztosító eszközök, mint a Kahoot (18.) és a Mentimeter (29.) néhány hellyel feljebb kerültek. Ezek hasznos eszköznek bizonyultak a videokonferenciák során.
 • Ugyanebből az okból - azaz az együttműködés biztosítása az élő értekezletek során - váltak népszerűvé a tavaly listára került online táblák is. A Miro (45 hellyel ugrott előre a 30. helyre) és a Mural (31 hellyel előbbre, a 35. helyre került) vezeti a sort a munkahelyi listán, míg a Google Jamboard (33 hellyel jött feljebb a 69.-re) népszerű az oktatásban.
 • Az olyan közösségi oldalak, mint a LinkedIn (7.) és Twitter (8.), őrzik a helyüket bár sokan már nem tartják őket olyan hasznosnak, mint korábban.
 • A 2021-es év legnagyobb ugrása a Telegramé (149 hellyel feljebb, a 31. helyre ugrott) és a nagy újdonság a Viber (78.) volt. Ez azt jelenti, hogy az üzenetküldő alkalmazások népszerűsége emelkedett mind a munkahelyi, mind az iskolai csoportok számára.
 • Az e-Learning eszközök továbbra is tartják a helyüket, közülük az előző évhez hasonlóan az Articulate (19.) van a legjobb pozícióban, de ma már az online kurzuskészítő eszközök széles skálája áll rendelkezésre.
 • Továbbra is népszerű tevékenység a nyelvtanulás, ebben az évben most két új eszköz is csatlakozott a listához. A Drops (138.) segít napi 5 perc alatt megtanulni egy nyelvet, míg az italki (234.) egy olyan alkalmazás, amivel anyanyelvi beszélőktől tanulhatsz.
 • A listához 2021-ben olyan online kurzusplatformok is csatlakoztak, amelyek a tudásátadás helyett a készségek fejlesztésére összpontosítanak, mint például a Skillshare (145.) és a Skills Base (221.)
 • Az egyéni tanuláshoz számos új eszköz áll rendelkezésre. Ide tartoznak az online szervezők és a könyvjelzőkezelők (például Raindrop (114. helyen) és Bublup (127. helyen). Különösen tetszetős a Mindstone (132. helyen), amely „segít gyorsabban tanulni, többre emlékezni és elvégezni a dolgokat. azáltal, hogy egyetlen helyen rendszerezheti és jegyzetelheti az internetről származó cikkeket, videókat és podcastokat”.
 • 2021-ben is rengeteg új oktatási platform került fel a listára, amelyek különböző korú és különböző szinten levő tanulókat támogatnak. Közöttük található számos tananyagot, feladatokat és interaktív munkalapokat létrehozó applikáció, értékelést, osztályozást és tantermi menedzsmentet támogató platform. Figyelemre méltó a 118. helyen álló Peerceptiv a társértékelés támogatásához, a 216. helyen álló Perusall a tanulók tanórára való felkészüléséhez, a 176. helyen álló chat, ami egy mindenre kiterjedő digitális jegyzetfüzet. A 187. helyen álló Pear Deck, ami a Google Slide bővítménye, lenyűgöző diavetítések létrehozására szolgál.

Mint jól látható, az újonnan megjelent platformok még a lista alsó felén találhatók, ami annak is betudható, hogy a megkérdezett oktatási szakemberek mindössze a 40%-a jött az iskolai és egyetemi oktatásból. Mindazonáltal az is nyilvánvaló, hogy sok oktató keres új és érdekes eszközöket, amelyekkel lekötheti diákjait akár az osztályteremi, akár a távolléti oktatás idején.

Cikk az előző évi felmérésről, Top Tools for Learning 2020: A 200 legnépszerűbb tanulást támogató eszköz címmel itt olvasható:

https://www.etwinning.hu/post/top-tools-for-learning-2020-a-200-legnepszerubb-tanulast-tamogato-eszkoz