A brexit eTwinningre gyakorolt hatásai
2021. január 1-jével az Egyesült Királyság már nem az Európai Unió tagállama. Ez a döntés hatással van az Erasmus és eTwinning Programokban részt vevő pedagógusokra és diákjaikra is. Cikkünkből megtudhatják, hogyan működhetnek együtt eddigi brit partnereikkel, és hogyan tarthatják velük továbbra is a kapcsolatot az eTwinning Portálon.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint, az Egyesült Királyság nem vesz részt az Erasmus programban, így 2021. január 1-től az eTwinning Programba sem tudnak bekapcsolódni az eddig megszokott módon a brit pedagógusok.

Mivel a brit pedagógusok nem tudnak regisztrálni a Portálon, csak és kizárólag akkor tudnak együttműködésekben részt venni, ha a projektek alapítói, (vagy adminisztrátor jogokkal rendelkező partnerei) vendégként hozzáadják őket a projektjeikhez.

Ezt a projekt saját munkafelületén, a TestvérTér felületen tudják megtenni, az alábbi lépéseket követve:

1. A projekt TestvérTér felületébe belépve, a felső menüsoron található utolsó, Tagok menüpontra kattintva,
2. A felsorolt, már projektben lévő tagok kategóriái (Tanár, Diák, Vendég, Jelenleg online) alatt a Tagok meghívása menüpontra kattintva,
3. A három opció (Tanár, Diák, Vendégek) közül az utolsó, Vendégek menüpontra kattintva,
4/a. A projektbe vendégként csatlakozó pedagógus kolléga már meglévő, és Ön által is ismert felhasználónevének megadásával, vagy
4/b. a projektbe csatlakozó, vendég felhasználónévvel még NEM rendelkező pedagógus keresztnevének és vezetéknevének megadásával. Ebben az esetben, az utolsó lépésként meg kell adnia egy jelszót. Mind a rendszer által generált felhasználónevet, mind az Ön által megadott jelszót javasolt azonnal, vagy minél hamarabb megadni a vendégként csatlakozó kollégának!

További tudnivalók:

  • Két partner részvételével megvalósuló projekt esetén: amennyiben az Ön projektjében a másik projektalapítóként vett részt brit kolléga, eldöntheti, hogy folytatja-e a projektet a kollégája nélkül, akinek nem lesz lehetősége csatlakozni, csak vendégként, a TestvérTér felületen. Új partnereket természetesen továbbra is hozzá tud adni projektjéhez!
  • Kettőnél több partner részvételével megvalósuló projekt esetén: a brit kolléga csak vendégként, a TestvérTér felületen tud együttműködni a partnerekkel.
  • Európai Minősített eTwinning Projekt címre, illetve az Európai Díjra csak azok a projektek esélyesek, melyekben a vendégként jelenlévő brit kollégán kívül legalább két, különböző országban élő projektpartner vesz részt! Díjazás esetén csak a további partnerek kaphatják meg a díjat, a brit (vendég) partner nem.
  • Európai Minősített eTwinning Projekt címre, és Európai Díjra NEM esélyesek azok a projektek, melyekben csak két partner van, akik közül az egyik brit.
  • A 2020. december 31. utánra tervezett, brit kollégák által szervezett online eTwinning Live események nem kerülnek megrendezésre!
  • Brit kollégák által moderált eTwinning Csoportok csak akkor tudnak továbbra is működni, amennyiben egy vagy több másik tag veszi át a moderátor és adminisztrátor szerepet.

Amennyiben az eTwinning Portállal, vagy a TestvérTérrel kapcsolatban kérdése lenne, kérjük, lépjen kapcsolatba az Ön régiójához tartozó eTwinning Nagykövettel, vagy írjon emailt az eTwinning Magyaroroszági Szolgáltató Pont munkatársainak!