A Mesterséges Intelligencia (MI) volt a hónap témája az ESEP-en
Áprilisban az „AI for teaching and learning” volt a központi témája az ESEP tartalmaknak.

Sok hasznos tartalom, tanulmány és tananyag jelent meg a hónap során az ESEP-en, ezeket most összefoglalva, egy helyen tesszük közzé.

Az ESEP tartalmak az eTranslation, az Európai Bizottság fordítóprogramja által biztosított gépi fordítás formájában magyar nyelven is elérhetőek.

Cikkek, tanulmányok

A digitális oktatási tartalom (Digital Education Content-DEC) egyre vonzóbbá, interaktívabbá és integráltabbá válik a különböző formátumok és platformok között, de a hozzáférhető, jól megtervezett és magas színvonalú DEC kiválasztásának, létrehozásának és használatának kritériumai továbbra is kihívást jelentenek Európában. Erről a témáról Digital education content generated or assisted by AI címen jelent meg egy fontos összefoglaló, melyet magyar nyelven is közzétettünk ezen a linken érhető el. 

A ChatGPT-t és más AI-eszközöket egyre gyakrabban használják a tanulásban és a tanításban. Ez fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a tanárképzés hogyan kezelje ezt a kihívást, és hogyan segítse a jövőbeli és jelenlegi tanárokat az AI-eszközök megértésében és használatában az osztályteremben és azon túl. Ez a kérdés az alábbi írás témája: Preparing teacher education for a future with AI >>

Az Adapting to the future: responsibly integrating AI into teaching and learning gyakorlati példákon keresztül mutatja be a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetséges módjait az oktatásban.

Az Ethical considerations in educational AI címmel jelent meg és nagyon fontos témát jár körül az alábbi cikk az AI oktatásban történő alkalmazásának etikai szempontjait vizsgálva.

A Digital education content in the EU – state of play and policy options című tanulmány célja, hogy megértse a digitális oktatási tartalmak jelenlegi helyzetét Európa-szerte, és hogy segítse az Európai Bizottságot abban, hogy azonosítsa a lehetséges uniós beavatkozási területeket.

Webináriumok:

Kurzus:

AI in curriculum development: Teacher educators reshaping learning címen induló angol nyelvű rövid kurzus bemutatja a MI oktatási környezetben való alkalmazásának területeit, a mesterséges intelligencia által támogatott tanterv-tervezést, az MI oktatásba való integrációjának etikai szempontjait.