A projekttervezés és megvalósítás trükkjei egy eTwinning nagykövet szemével
Németh Zoltánné Katalin, a Közép-magyarországi régió eTwinning nagykövete gyűjtött össze néhány hasznos tapasztalatot és tippet a kezdő eTwinningezőknek, melyek kiváló segítségül szolgálnak az eTwinningbe  most bekapcsolódó pedagógusoknak, hogy egyszerű és praktikus módon vágjanak neki a projektek tervezésének és megvalósításának.
  • Szeretnél mindig érdekes órákat tartani?
  • Szeretnél projekt módszerrel tanítani?
  • Szeretnéd az iskolai óráidon könnyedén fenntartani a tanulók figyelmét?
  • Szeretnél újabb és újabb módszereket tanulni külföldi tanároktól, iskoláktól?
  • Szeretnél osztályod számára külföldi partnereket találni?
Próbáld ki az eTwinninget! Már regisztráltál a portálra? Jól jönne néhány tanács? Akkor lássunk hozzá!

Ha csak nemrég csatlakoztál az eTwinninghez, szeretnél projektet indítani, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá, ez a cikk neked szól! Engedd meg, hogy eTwinning nagykövetként megosszam veled a több év alatt összegyűjtött tapasztalataimat!

Partnerkeresés
Miután biztosan eldöntötted, hogy milyen témában szeretnél projektet indítani, a legelső teendőd, hogy keress partnereket a portálon. Számomra ez könnyen és gyorsan ment, miután kiválasztottam, hogy melyik országból szeretnék partnert, -mivel a kommunikáció nyelve számomra elsődleges volt,- viszonylag rövid idő alatt válaszoltak a leveleimre. Ekkor sajnos elkövettem az első hibát, túl sok partnert választottam, így tíz partnerrel kissé nehézkes volt az együttműködés, a kommunikáció. A második projektemnél már elővigyázatosabb és türelmesebb voltam.
Tipp: ne a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrálj partnerkeresés során!

Dokumentáció
Határozzátok meg, hogy ki lesz a felelős ezért, hogy minden partnertől felkerüljenek az elkészült munkák dokumentumai az eTwinning platformra. Néhány évvel ezelőtt történt, hogy nem minden partner tudta még kezelni az  IKT eszközöket, és gyenge volt az internet az iskolájában, ezért egyikünk, aki ezt el tudta vállalni, az töltötte fel helyette az anyagokat.
Tipp: a projekttervezés és megvalósítás alapja a kommunikáció és az őszinteség, rögtön a kezdetektől fogva.

Projekt terv
Ha már megtaláltad azt a kollégát, iskolát, akivel szívesen dolgoznál együtt, a következő lépés, hogy gondosan megalkotjátok a projekt tervét. Gondoljatok az iskolai szünetekre! Hogy mennyire kell erre gondolni, számomra akkor vált nyilvánvalóvá, amikor angol partnereim közölték, hogy a kiválasztott projekt határidő egybeesik az ő terminusok közötti szüneteikkel; hiszen náluk nemcsak téli és tavaszi szünetek vannak, hanem azok között is tartanak egy-egy hetes szüneteket. Éppen ezért, a szünetek előtt nagyon sok munkájuk van a szöveges értékelésekkel.
Tipp: a jó kommunikáción alapuló időbeosztás kulcsfontosságú a projekttervezés során.

Illemszabályok
Előre beszéljétek meg a Netikett - kommunikáció és viselkedés az online térben - szabályait. Ezzel nekem nem volt gondom, partnereim mindig figyelmesek voltak, tisztelettel és tapintatosan kezelték az információkat. A gyerekeknek, ha a portálon ők is szerkeszthetnek, nagyon fontos ez a tudnivaló.
Tipp: mindig, minden szabályt előre fektessetek le.

Az iskola tájékoztatása
Most fontos lépés következik: az intézményvezetőt, és az iskola közösségét tájékoztatni kell a projekt indításáról. Ez számomra az első és a sokadik projektem indításakor sem jelentett problémát, mivel az igazgató mindig támogatta az eTwinninges munkámat. Ha bármilyen akadályba ütközöl ezen a téren, bátran hivatkozz arra, hogy projektmódszerrel kívánod feldolgozni a tananyagot, erre már elkészítetted a tervedet is.  Ennek ellenére sokszor felmerülhet az a probléma, hogy a kollégák vagy a vezetés nem nézi jó szemmel az újításokat.
Tipp: időben ismertesd a tantestülettel a konkrét szándékaidat és terveidet, légy informatív és célratörő.

Projektmunka
Izgalmas időszak következik: igazából most kezdődik el az igazi projektmunka, a tervek megvalósítása. Ha megvan a projekt célja, a tevékenységek melyek elvégzésével elérhetjük ezeket a célokat, a pontos időterv és a felelősök, akkor már csak a megvalósítás van hátra. A Testvértér jó lehetőséget ad arra, hogy minden egyes tevékenységnek, rendezetten, mappákba sorolva alakítsatok ki helyet. Az én tapasztalataim során ez nagyon jól bevált. A mi projektünkben minden hónapnak van saját mappája, a disszeminációra is gondoltunk, így ha a Testvértéren böngészünk, rögtön láthatóvá válik, hogy melyik mappa nem tartalmaz elemeket, hova kell még a dokumentációt feltölteni.
Tipp: a Testvértér legyen minél rendezettebb és átláthatóbb, hogy könnyebb legyen a dokumentáció.

Kommunikáció
Sok jó módszer van arra, hogy naprakészen kommunikáljanak a partnerek, sokszor van arra szükség, hogy egy-egy gyors gondolatcserével tovább haladjunk a munkában: teljes szívemből ajánlom az eTwinning portál chat szobáját. Ezen kívül is sok lehetőség van: email, Facebook, Messenger, WhatsApp és még sorolhatnám. Előre állapodjatok meg, melyik az a lehetőség, amelyet minden résztvevő tud használni. A jelenlegi projektemben minden résztvevőnek a legkézenfekvőbb kommunikációs rendszer a WhatsApp. Sajnos, az én telefonom nem bírja, így többször kimaradtam az információ átadásából. Szerencsére a projekt koordinátora belátta ezt, és visszaállt a hagyományos, írott formátumú üzenetközléshez.
Tipp: mindenkinek megfelelő kommunikációs csatornákat válasszatok, előzetes egyeztetés után.

A diákok bevonása
Ajánlom azt, hogy ha idősebb tanulók is részt vesznek a projektben adj nekik admin lehetőséget, ezzel még jobban ösztönözhetők az együttműködésre. Sőt, a felső tagozatosok vagy középiskolások akár alakíthatnak csoportokat is különböző érdeklődési körökben. Ilyenkor vedd figyelembe a tanulók érdeklődési körét, hogy még jobban ki tudják teljesíteni tehetségüket egy-egy témakörben. Nagyon büszkék, ha valamilyen “kézzel fogható” termék is készül a munkájukból. Így készült képregényt, ebook-ot, vagy Padlet programmal készített terméket kinyomtattam, és az iskolai faliújságon mások számára is megtekinthetővé tettem.
Tipp: adj szabad kezet a diákoknak, alkossanak, de azért figyelj oda rájuk.

Adj elismerést!
Ha még ezekért a munkákért külön jutalmat is kaptak, mint egy oklevél, könyvjelző vagy akár egy kitűző, még jobban ösztönözhetőkké váltak.
Tipp: jutalmazd a diákjaidat.

Visszajelzés
Figyelj arra, hogy a diákok tevékenysége mások számára is látható legyen. Iskolánkban az eTwinning tevékenység soha nem volt egy “szakkörszerű” délutáni elfoglaltság, hanem a tananyaghoz kapcsolva a tanórákon végezhető projekt munka. A tevékenységünket többször bemutattuk a tantestület előtt, valamint diákjaink számára is időről időre beszámoltunk iskolagyűlés keretében. Az elismeréseket, kitüntetéseket vagy az eTwinning versenyen szerzett tapasztalatainkat, eredményünket bemutattuk az iskolaközösségnek. Az iskolai honlapon is van információ az aktuális eTwinning munkánkról. Iskolánk egyik jól látható faliújságján végigkövethető a tanulók projekt tevékenysége, ezzel is láthatóvá tesszük az eTwinninges tevékenységüket az egész iskola számára.
Tipp: a projektmunkáról folyamatos visszajelzéssel és átláthatósággal tudod tájékoztatni a kollégákat és a diákokat.

Németh Zoltánné Katalin, eTwinning Nagykövet