A szakképzés integrálása az eTwinning programba
Az alapfokú szakoktatás és -képzés (IVET) az eTwinning program egyik fő prioritása. 

Az eTwinning projektek segítenek abban, hogy az oktatási célokat valós tanulássá alakítsák a diákok számára mind az egyetemi, mind a szakképzési programokban. Az IVET célja, hogy a tanulók gyakorlati készségeket szerezzenek a választott területen és ugyanakkor megtanítja a diákokat arra is, hogyan oldjanak meg problémákat és hogyan alkalmazkodjanak a változásokhoz - ezek a tulajdonságok minden karrier során értékesnek bizonyulnak. Ezen erőfeszítések támogatása érdekében az eTwinning program platformot kínál az IVET tanároknak az együttműködéshez és a szakmai fejlődéshez.

Az eTwinning program népszerűsítése az IVET rendszerben

Az eTwinning program lehetőségeket teremt az oktatásban résztvevő pedagógusok és tanulók számára, segítve a vegyes tanulási célú mobilitás megtervezését és megvalósítását.

Az eTwinning és IVET intézmények 2024” című videóból megtudhatjuk, hogyan támogatja az eTwinning program a szakképzést Európa-szerte. Az Európai Bizottság ismerteti az eTwinning program szerepét a IVET-iskolák közötti nemzetközi együttműködés előmozdításában. Dr. Nikolaos Mouratoglou, az eTwinning program Központi Szolgáltatópontjának munkatársa a 2022-es eTwinning monitoring jelentés eredményeit is kiemelte, amely bemutatja, hogy az eTwinning program hogyan segíti az oktatásban résztvevő pedagógusokat abban, hogy más tanárokkal találkozzanak és partnerségeket alakítsanak ki.

Az eTwinning közösség is elismeri az eTwinning program IVET-be való integrálásának hozzáadott értékét. Maria Isabel Vila, az eTwinning program nagykövete hangsúlyozza, milyen előnyökkel jár, ha az IVET-projekteket összehangolják a diákok igényeivel, Maria Rosario Utrilla és Petra Turan csoportmoderátorok pedig arra ösztönzik a tanárokat, hogy csatlakozzanak az IVET közösségi csoporthoz, ahol az eTwinning program résztvevői projektötleteket és bevált gyakorlatokat cserélhetnek, valamint kapcsolatokat alakíthatnak ki társaikkal Európa-szerte.

A videó ezt az együttműködési szellemet mutatja be a gyakorlatban egy belgiumi szakképző intézményben. Oktatók és diákok beszélgetnek eTwinning tevékenységeikről – arról, hogyan segítik elő az együttműködést, és hogyan készítik fel a diákokat a valós életbeli tapasztalatokra.

További forrás az IVET oktatók számára a Jóllét elősegítése a karrierfejlesztési eTwinning csomagomban”, amely forrásokat biztosít a szakmai műveltség javításához. Elősegíti a társadalmi tudatosságot, a másokkal való pozitív kapcsolatokat és az általános jólétet.

Forrás: school-education.ec.europa.eu