Az eTwinning a jövő tanáraiért!

Fedezze fel, hogy az eTwinning program milyen lehetőségeket kínál a leendő pedagógusok számára!
A tanárképző intézmények az eTwinning programban feltárhatják az online közösségekben rejlő lehetőségeket az innovatív tanítási gyakorlatok és a nemzetközi együttműködés előmozdítása érdekében. Az eTwinning egy olyan online közösség, amelynek célja a tanárok és a diákok összekapcsolása Európa-szerte és amely egyre inkább elismerten értékes eszköz a tanári alapképzésben.

 

A tanárképzők által alkalmazott gyakorlatok – többek között a prezentációk, gyakorlati bemutatók és mentorálási ülések – révén az eTwinning célja, hogy megismertesse a diák tanárokat az eTwinning felülettel, és képessé tegye őket arra, hogy digitális eszközöket építsenek be jövőbeli oktatási terveikbe. A tanárképző alapintézmények tapasztalatai alapján az eTwinning alkalmazása nemzetközi hálózataik bővüléséhez és az Erasmus+ projektekben való fokozott részvételhez vezet.

Az eTwinning nagyban gazdagítja az oktatási tapasztalatokat és európai szinten is növeli az intézmény ismertségét – például azt az elismerést, amelyet a Stuttgart-Ludwigsburgi Oktatási Szakmai Iskola (PSE) kapott, amikor elnyerte az eTwinning for future teachers – European Award for Initial Teacher Education díjat.

Az eTwinning programban való részvétel a pedagógus hallgatók multikulturális és digitális készségeit is javíthatja a más országokból származó társaikkal való együttműködés révén. Ez nemcsak a globális állampolgárság érzését erősíti, hanem felkészíti őket arra a sokszínű tantermi környezetre is, amellyel valószínűleg a jövőbeli karrierjük során találkoznak.

Az eTwinning nemcsak a tanárhallgatók számára előnyös, hanem kulcsszerepet játszik a pedagógusképzők szakmai fejlődésében is. Az európai szintű együttműködési és hálózatépítési lehetőségek biztosításával az eTwinning elősegíti az oktatók közötti ötlet- és tapasztalatcserét. Ösztönzi továbbá az interdiszciplináris kutatások fejlődését, és előmozdítja a folyamatos szakmai fejlődést.

Végezetül az eTwinning költséghatékony és környezetbarát alternatívát kínál a hagyományos tanári mobilitási programokhoz képest, lehetővé téve az oktatók számára, hogy utazási korlátok nélkül részt vegyenek a transznacionális együttműködésben. Az eTwinning az innovatív tanítási gyakorlatok népszerűsítésével, a nemzetközi együttműködés előmozdításával és a szakmai fejlődés megkönnyítésével javíthatja a tanári alapképzést.

Az eTwinning programhoz való csatlakozáshoz a leendő tanároknak fel kell venniük a kapcsolatot nemzeti támogató szervezetükkel. és követniük kell a regisztrációs folyamatot ezekben az infografikákban.

A program megvalósulását Magyarországon 2 eTwinning ITE nagykövet is segíti:

Skultéty Zoltánné 

Tóth Éva 

Amennyiben Ön leendő tanár és érdeklődik az eTwinning program iránt, vegye fel a kapcsolatot az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont munkatársaival, az eTwinning ITE nagykövetekkel, vagy az intézményi eTwinning kapcsolattartókkal.

Kövesse honlapunkat, hetente frissülő tartalmainkat, különösen a jövendő tanároknak és pedagógusképző intézményeknek szánt programokat, tájékoztatókat: www.etwinning.hu

Az eTwinning bemutatása pedagógushallgatók számára >> 

Az eTwinning a jövő tanáraiért – webinárium tanárképzésben résztvevőknek >>

 

Forrás: school-education.ec.europa.eu