Az eTwinning bemutatása pedagógushallgatók számára
eTwinning a jövő tanáraiért program

Az Európai Bizottság kezdeményezésére, 2005-ben indult az eTwinning Program, 2014 óta az Erasmus+ alprogramjaként Európa, sőt mára már a világ egyik legnagyobb online pedagógusközössége lett, hiszen több mint 18 éve működik, és szervezi hálózatba Európában és – az eTwinning Plus révén – Európán kívül is az innovatív pedagógusok sokaságát.

Az eTwinning program hatókörének kiterjesztése érdekében a pedagógus alapképzést nyújtó intézményekkel is együttműködést folytat, ezzel a pedagógus pályára készülő hallgatókat is bevonja az eTwinning tevékenységekbe. Folyamatosan nő azon gyakorlati példák száma, amelyek bizonyítják, hogy az eTwinning beillesztése a pedagógus alapképzésbe jelentős előnyökkel jár mind a hallgatók, mind a pedagógusképző intézmények számára.

Az eTwinning for future Teachers  kezdeményezés összefogja és arra ösztönzi az európai országok alapfokú pedagógusképző (Initial Teacher Education-ITE)  intézményeit, hogy lehetőségeik szerint építsék be az eTwinninget a pedagógusképző tevékenységeikbe.

A cél az, hogy fenntartható módon, digitális készségekkel és nemzetközi tapasztalatokkal segítsék a pedagógusképző intézmények és a pedagógushallgatók, gyakorló tanárok fejlődését, lehetővé téve a teljes eTwinning élmény megtapasztalását és az innovatív pedagógiai módszertanok megosztását.

                                   0                                                                                                                                                        
Az
eTwinning for future Teachers kezdeményezésben jelenleg 145 pedagógusképző intézmény, több mint 250 tanárképző oktató és több mint 2400 pedagógushallgató vesz részt.

Magyarországon 11 pedagógusképző felsőoktatási intézmény csatlakozott a programhoz

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Vác

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapest

Debreceni Egyetem

Debrecen

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Eger

Károli Gáspár Református Egyetem

Budapest

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Gödöllő

Pannon Egyetem

Veszprém

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Budapest

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Budapest

Semmelweis Egyetem

Budapest

Széchenyi István Egyetem

Győr


A program megvalósulását 2 eTwinning ITE nagykövet is segíti:

Skultéty Zoltánné 

Tóth Éva 

Amennyiben Ön leendő tanár és érdeklődik az eTwinning program iránt, vegye fel a kapcsolatot az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont munkatársaival, az eTwinning ITE nagykövetekkel, vagy az intézményi eTwinning kapcsolattartókkal.

Az eTwinning for future Teachers program bemutatása: Teacher Training Institutes and their involvement in eTwinning >>

                                                                                                                                       0 

Az eTwinning Initial Teacher Education Award egy új szakmai elismerés, amely 2022-ben indult, azzal a céllal, hogy értékelje az eTwinning legaktívabb (ITE) intézményeit. A díj a tantervi integrációt, projekt megvalósítást és a kutatási eredményeket veszi figyelembe.

Az eTwinning For Student Teachers Csoport - A pedagógushallgatók támogatására az eTwinning szakmai fejlődést biztosít, egy olyan közösséget, ahol új kollégákat találhatnak, akik megoszthatják ugyanazokat a tapasztalatokat, valamint együttműködési és nemzetközi környezetet biztosít a fejlődésükhöz.

                                                                                                                                        0

Az eTwinning For Student Teachers Csoport kifejezetten az ESEP eTwinning felületén regisztrált pedagógushallgatók támogatására jött létre. Ez a csoport többek között az alábbi területeken segíti a pedagógushallgatókat:

  • a projektoktatás és a multidiszciplináris munka felfedezése és megvalósítása;
  • fejlesszék IKT- és nyelvtudásukat;
  • európai/nemzetközi és interkulturális tapasztalatok kiépítése;
  • szakmai készségeik fejlesztése (projektmenedzsment, tervezés, célmeghatározás, csapatmunka);
  • szakmai gyakorlatuk bővítése, többek között más oktatási rendszerek tanáraival való csereprogramok révén.

A csoportban lehet jelentkezni a változatos témájú webináriumokra, jó gyakorlat bemutatókra és nemzetközi projekt partnerkereső találkozókra is.

A 2023-as eTwinning monitoringjelentés középpontjábana pedagógus alapképzés áll, ezen belül is az „eTwinning a jövő pedagógusaiért” kezdeményezés. A jelentés célja volt feltárni, milyen hatásokat gyakorol az eTwinning a pedagógusjelöltekre, a pedagógus alapképzésben dolgozó oktatókra és a pedagógus alapképzést nyújtó intézményekre. A 2023-as monitoringjelentés bemutatta, hogy az eTwinning már változatos formákban szerepel a vizsgált pedagógus alapképzések tantervében, ami lehetővé teszi az adott intézmények és a pedagógusképzésben dolgozó oktatók szükségleteihez, valamint a további kontextuális tényezőkhöz való pontosabb igazodást. Összességében az eTwinning program ugyanazokat az értékeket biztosítja a pedagógusképzésben dolgozó oktatók és a pedagógusjelöltek számára, mint a teljes eTwinning közösség számára: a nemzetköziesítést, a kompetenciafejlesztést, a pedagógiai módszerekre vonatkozó tudás bővítését, az egyenrangú felek közötti kölcsönös támogatást, valamint a közösségi szerepvállalást.

Tájékoztató az eTwinning a jövő tanáraiért programról >>
Tóth Éva - 21. századi kompetenciafejlesztés az eTwinning program keretein belül - a jövő tanárai számára >>

Ha még nem regisztrált az European School Education Platformra és az eTwinningre, kérjük olvassa el az útmutatót, majd kövesse az ott leírtakat:

Kövesse honlapunkat, hetente frissülő tartalmainkat, különösen a jövendő tanároknak és pedagógusképző intézményeknek szánt programokat, tájékoztatókat:

Egy emlékezetes kurzus: Az interkulturalitást szolgáló projektalapú tanulás az eTwinning programban Erasmus+ projektekkel >>

Az eTwinning a jövő pedagógusaiért – jó gyakorlatok megosztása tanárképzők számára - ITE (Initial Teacher Education) >>

Csatlakozzon az ESEP új kurzusához - Az MI a tantervfejlesztésben: a tanárképzők átformálják a tanulást >>

Európai online konferencia a tanári alapképzésről: "eTwinning program a jövő tanárainak: kapcsolatteremtés, mentorálás, innováció" >>

 

Források:

school-education.ec.europa.eu >>

school-education.ec.europa.eu/en/group >>

school-education.ec.europa.eu/en/recognition >>

school-education.ec.europa.eu/en/insights/news >>