Az Európai eTwinning Verseny győztes projektje, az eTwTRAIN – Interjú Lőrincz Kati tanárnővel
2022 márciusában kerültek kihirdetésre az Európai eTwinning Verseny nyertesei. 5 kategóriában 9 nyertes projekt született, 1824 projekt jelentkezett összesen, amelyek közül a nemzeti szolgáltató pontok 365 projektet juttattak tovább. Méltán vagyunk büszkék a Budapest II. Kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanárára, Lőrincz Katira és nagyszerű diákjaira, akik ezt a nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elérték. A továbbiakban Katit kérdeztem arról, hogy jöhetett létre ez a nagyszerű projekt.
Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy a 1824 projekt közül Ti nyertetek a 16-19 éves korosztályi kategóriában?
Hihetetlen érzés! Már kétszer pályáztunk Európai Díjra, de az eTwTRAIN kapcsán éreztem először, hogy talán megnyerhetjük, nemcsak a nagyon szorgalmas diák csapatnak, hanem a koordináló tanárok összehangolt munkájának köszönhetően. A koordinátorok minden hónapban hírlevelet állítottak össze, amiben pontosan leírták az előzőleg egyeztetett és megbeszélt forgatókönyv alapján, hogy melyik feladatot hogyan kell elvégezni, milyen eredményre számítunk és hol tegyük láthatóvá. A feladatok elkészítését megosztottuk, mindenki vállalt részt belőle. Ha nem tudtuk követni a megadott menetrendet a témához, akkor a tantervhez és a gyerekek érdeklődéséhez kapcsolódó projektet találtunk ki. Ilyen volt az Elsewhere projekt, ami Digitális Témahéten labdába se rúgott, de az eTwinning Európai Díjnál külön értékelték. Ez nagyon jól esett, mert egyik kedvenc projektem, amit azóta is több fórumon bemutattam.

Miről szól a projektetek?
A vonat évéhez igazodva eTwTRAIN nevet adtuk, ahol minden megállóban más témát dolgoztunk fel. Az ismerkedési szakasz bőröndcsomagolással kezdődött, majd találgatós játékkal folytatódott. Rögtön ezután digitális oktatásra váltottunk, ahol flipgrides nemzetközi csoportokban dolgoztak a választott szakmának és érdeklődésnek megfelelően. Persze volt Code Week és ha már a csapatból ketten is Europeana nagykövetek vagyunk, képelemzés és Europeana szabadulószoba is.
Az utolsó két állomást mi külön részprojektként kezeltük: az egyik az Elsewhere, ami inkább mentálisan segített feldolgozni a karantént, kicsit kitörni az egyhangúságból, beszélgetni, alkotni, utazni és megtanulni a wabi-sabival, hogy a tökéletlen is lehet tökéletes. A másik az utópiák tervezése és weboldal szerkesztés a The Giver (Lois Lowry) könyv olvasásával egybekötve.
A projekt magyar bemutatása ezen linken elérhető:

Milyen volt a közös munka projekt partnerekkel?
Hihetetlen lelkes és profi csapat a miénk! Kilenc tanár 7 országból és aki ismer, annak csak annyit kell mondanom, hogy képzeljétek én voltam a csapatban a lassú és sokszor elmaradtam a feladatokkal, ez azt jelenti, hogy a partnerek iszonyatos tempója és munkabírása még az enyémen is túltesz. Nagyon sok nehézséggel kellett megküzdeni, nemcsak a technikai hiányosságok, hanem a túlterheltség miatt kénytelen voltam néha a betervezett tevékenységeket kihagyni, átalakítani vagy módosítani. Aztán jött a pandémia és átálltunk digitális oktatásra egy nap alatt, ami a projekt eredetileg tervezett programjára is hatással volt, de igyekeztünk változatossá tenni és motiválni vele a csüggedő diák sereget.

Mit adott a projektben való részvétel a diákoknak? És mit adott Neked illetve a többi tanár kollégának?
Mivel én mások projektjeinek a megismerésével tanultam a legtöbbet, igyekszem minél több emberrel megosztani jó gyakorlatként Erasmus workshopokon, Europeana webináriumokon és minden szakmai fórumon, ahol erre felkérnek.

Amint megtudtam, hogy nyertünk, megkérdeztem a gyerekeket, most azt tolmácsolom:

Nekem nagyon tetszett, hogy kicsit kiszakadhattunk a megszokott monoton tanulási rendszerből, és kipróbálhattunk valami újat, mint ez az eTwinning projekt. Eleinte kicsit fura volt más országokkal együtt dolgozni, mivel ez nem egy mindennapi feladat, de később már inkább tetszett a gondolat, hogy több száz kilométerre lévő tanárok és diákok egy projekten dolgoznak. Nagyon jó lehetőség volt ez számunkra és máskor is kipróbálnék hasonló modern tanulási módszereket.” (Lendvai Hanna Rebeka)

Személyesen nagyon élveztem a projektet, főleg így karantén idején, amikor fogalmam sem volt mivel foglaljam el magamat unalmamban. Ezalatt a projekt alatt úgy érzem tényleg előjött a kreativitásom a munkáimban és új hobbikat is találtam, sokat tanultam. Emellett egy kicsit személyesebben is megismerhettem olyanokat, akiket eddig nem, ami igazán különleges volt. De nem csak másokat, hanem magamat is jobban megismertem.”(Borsody Isabella)

“Egy fantasztikus lehetőség volt betekintést szerezni más kultúrák és más anyagi háttérrel rendelkező emberek életébe, mivel így jobban megismerjük a minket körülvevő világot. Élveztem, hogy elszakadtunk a "normális" megszokott tanulástól és nem iskolai válaszokat kellett adni, hanem saját véleményünket és meglátásainkat mondhattuk el. Nagyon jól megszervezett projekt volt és hasznosnak találom az ilyenfajta kezdeményezéseket.” (Presquár Szabolcs)

“Nekem különösen tetszett ez a projekt, mivel nagyon jó volt más kultúrákat megismerni és emellett a projekt nagyon összehozott minket mint egy csoport, aminek én kifejezetten örülök. Nekem a kedvenc részem az utópiás projekt volt, mivel itt mi képzelhettünk el egy olyan országot, ami nekünk tökéletes lenne és el lehetett engedni a fantáziádat és kreatív tudtál lenni.” (Tóth Kristóf)

“Kifejezetten hasznosnak találtam ezt a projektet, mivel sok csoporttársam hobbiját, kedvenc tárgyát és hasonló érdekes szokásait ismerhettem meg. Nagyon jólesett más országokat diákjaival versenyezni egy projekt keretében” (Bobby Steiner)

“Betekintést engedett rengeteg elképzelésbe, kultúrába, a saját múltunkba és leginkább önmagunkba. Megpróbáltatások érték a kreativitásunkat és az erkölcsi iránytűnket. Az egész projekt olyan sok emléket tartalmaz, hogy képtelenség nem nosztalgiázni és mosolyogni.” (László Leandró)

Hogyan fogadták a diákok illetve az iskola vezetése és a többi kollégád, hogy ilyen kiemelkedő eredményt értetek el az európai eTwinning versenyen?
A kollégáim még nem tudnak róla, mert szuper titkos volt ezidáig, de az igazgatónőnek elmondtam a hírt, most őt idézem:
“Az iskolavezetés nagyon büszke Lőrincz Katalin munkáira, hiszen ezekkel nemcsak az iskola hírnevét öregbíti, hanem tanulóinkat is sikerélményhez juttatja. Kati projektmunkáihoz igyekszünk minden segítséget megadni, mivel ezek hűen képviselik az idegen nyelv oktatásáról alkotott elképzeléseinket, miszerint a nyelvtudás nem cél, hanem eszköz. Vagyis előtérbe helyezzük a tartalomalapú nyelvoktatást, aktiváljuk a tanulók kreativitását, egyéni véleményalkotását. A projektek során az idegen nyelv elsajátítása mellett diákjaink olyan készségekre, képességekre tesznek szert észrevétlenül, melyek nélkülözhetetlenek számukra egyetemi éveik és későbbi munkájuk során: együttműködési készség, problémamegoldó képesség, stratégiai gondolkodás, rugalmasság, kommunikációs képesség, önkifejezés, önérvényesítés. Így méltán mondhatjuk, hogy iskolánk valóban a 21. század munkaerőpiacra készíti fel tanulóit.” T. Zuggó Tünde, intézményvezető

Mit tanácsolsz a pedagógus kollégák számára, akik talán ennek az interjúnak a hatására kezdenek eTwinningezni?
Sok kolléga panaszkodik, hogy egyedül nehéz koordinálni egy éves projektet, ha a partner iskolák nem elég aktívak. Erre azt a megoldást találtuk, hogy flexibilisen kezeljük a különböző projekt állomásokat és a téma keretein belül mindenki hozzájárul az adott szakaszhoz a tantervét és diákjai érdeklődését figyelembe véve. Így mindenki tud minőségi munkát végezni és nem marad le a projektről. Előző eTwinninges tapasztalatom, hogy ha nem bírom az iramot vagy nem tudom biztosítani a technikai hátteret (laptopok, tabletek, online beszélgetésekhez, csoportmunkához) akkor egy idő után elkedvetlenedek és abbahagyom, vagy feladom évközben. Most már három éve úgy osztom be az óráimat, hogy a kezdő évfolyamokon az 5 órából van két “tankönyves”, 2 “projektes” és egy eTwinninges óra. Így ha nem is minden héten eTwinning munkázunk (nyelvvizsga előkészítő, tesztek stb miatt), de minden második héten alkalmunk adódik az aktuális projekttel foglalkozni. Legfőbb tanácsom, hogy tanuljunk egymástól! Mindig találok minden webináriumon valamit, amit nagy izgalommal viszek be a következő projektbe.