Az új Európai Iskolai Oktatási Platformról tájékoztató anyagot tettek közzé kérdések és válaszok formájában
2022-ben az Európai Bizottság School Education Gateway és eTwinning platformja beolvad az Európai Iskolai Oktatási Platformba: minden tartalom és szolgáltatás egy helyen lesz megtalálható. Kérjük tájékozódjon, hogyan érinti ez az Ön School Education Gateway és eTwinning felhasználói fiókjait!

Általános kérdések

________________________________________

 1. Mikor indult el az Európai Iskolai Oktatási Platform első változata?
Az Európai Iskolai Oktatási Platform első (béta) verziója 2022. június 3-án indult el. Jelenleg az eTwinning alapfunkcióit nyújtja, ami az új eTwinningezők regisztrációjához és a projektek megvalósításához szükséges. A következő kiadások a frissített, bővített funkciókkal és tartalommal a következő hónapokban várhatók.
 1. Mi az új platform URL címe? Mi történik majd a mostani URL címekkel?
Az új platform a következő URL címen érhető el: school-education.ec.europa.eu
Az összes meglévő URL (www.etwinning.net, live.etwinning.net, twinspace.etwinning.net, és www.schooleducationgateway.eu) át lesz irányítva az új Platformra, amikor a régiek megszüntetésre kerülnek 2022.09.15-től.
 1. Milyen eTwinning funkciók érhetők el az új platform első verziójában?
Az első szakaszban a platform elsősorban az eTwinning felhasználók igényeit szolgálja ki, az alábbi szolgáltatásokkal:
Partnerkereső eszközök
 • Új eTwinning projektek létrehozása, a hozzájuk tartozó TwinSpace felületekkel
 • Új eTwinning Csoportok létrehozása

Egyes szolgáltatások a régi eTwinning platformon maradnak annak 2022.09.15-i megszűnéséig:

 • Az eTwinning Live korlátozott eszközei
 • Meglévő eTwinning projektek
 • Meglévő eTwinning Csoportok
 • Hírek, cikkek, projektminták és más tartalmak 33 nyelven

Felhívjuk figyelmüket, hogy új felhasználók (és projektek) regisztrálására csak az új platformon van lehetőség.

 1. Milyen School Education Gateway funkciók érhetők el az új platform első verziójában?
Minden szerkesztői tartalom és Erasmus+ eszköz (jelenléti kurzus katalógus, mobilitási lehetőségek és stratégiai partnerségek) a School Education Gateway platformon marad annak megszűnéséig. A funkciók fokozatosan kerülnek integrálásra az új platformba 2022 második felévében.
 1. Mi várható a béta verzió elindítása után?
A következő funkciók elérhetővé tétele várható:
2022.09.15-én:
 • A meglévő TwinSpace-ek migrálása az új platformra (bővebb információk erről később)
 • A meglévő eTwinning Csoportok migrálása az új platformra (bővebb információk erről később)
 • Összetett kereső funkciók (felhasználók, iskolák/szervezetek, partnerkereső)
 • eTwinning Iskola címre való jelentkezés
 • Belső levelezőrendszer (eTwinninghez)
 • Szakmai fejlődési terület (webináriumok, kurzuskatalógus)
 • Segédanyagok terület (vélemények, tutoriálok, kutatások, oktatási anyagok, gyakorlat, publikációk)
Újabb funkciók a következő hónapokban válnak elérhetővé.


Regisztráció és felhasználói fiók
________________________________________
 1. Hogyan tudok regisztrálni az új Európai Iskolai Oktatási Platformra?
Az Európai Iskolai Oktatási Platformra – az eTwinninggel együtt – csak az EU Login felhasználói fiókkal lehet regisztrálni és bejelentkezni. Az EU Login fiókkal az Európai Bizottság összes platformjához hozzá lehet férni (egyszeri bejelentkezéses „Single Sign-On” rendszer).
A meglévő felhaszálóknak létre kell hozniuk egy EU Login felhasználói fiókot ugyanazzal az e-mail címmel, mint amit az eTwinning vagy School Education Gateway portálra való regisztrációjukkor használtak, mert így biztosítható a régi és az új fiók közötti szinkronizáció (a személyes adatok új platformra történő migrációját is beleértve).  Az EU Login létrehozásáról bővebben ebben a cikkben olvashat.
 1. Nekem van eTwinning vagy School Education Gateway fiókom. Be tudok ezzel jelentkezni az Európai Iskolai Oktatási Platformra?
Még ha van is eTwinning vagy School Education Gateway fiókja, azzal nem fog tudni bejelentkezni az Európai Iskolai Oktatási Platformra. A Platform csak EU Login fiókkal érhető el. Kérjük, olvassa el fentebb a „Hogyan tudok az új portálra regisztrálni?” részt.
 1. Van EU Login felhasználói fiókom, de nem ugyanazzal az e-mail címmel regisztráltam, mint az eTwinning platform vagy a School Education Gateway oldalra. Mit tegyek?
Fontos, hogy az EU Login fiókhoz használt e-mail cím ugyanaz legyen, mint az eTwinning platformon használté, vagy ha nincs eTwinning fiókja, akkor mint a School Education Gateway platformon használté. Ez teszi lehetővé a két fiók közötti szinkronizációt, és így lehet a profil adatait (név, vezetéknév, iskola, ismerősök, projektek stb.) átvinni az új platformra.
Kérjük, (ideiglenesen) frissítse az EU Login fiókhoz használt e-mail címét, hogy az egyezzen az eTwinning vagy School Education Gateway portálon használt e-mail címével. Az EU Login fiókhoz használt e-mail címet később visszaállíthatja, az után, hogy az új platformra először bejelentkezett. 
 1. Nem emlékszem, hogy melyik e-mail címet használtam, amikor a platformra regisztráltam. Hol találok erről információt?
Azt, hogy milyen e-mail címet használt, a „Profilom” oldalon találja meg az eTwinning Live vagy School Education Gateway felületén.
 1. A felhasználói profilom is át lesz helyezve az új platformra?
Igen, ha ugyanazt az e-mail címet használja az EU Login fiókjához az új portálon való regisztrációkor, mint amit az eTwinning vagy School Education Gateway portálon használt, akkor a felhasználói profilja is migrálásra kerül az új platformra. Így például a személyes adatai, vagy a szervezet, amelyhez kötődik. Egyes, a platformon végzett korábbi tevékenységeivel kapcsolatos adatok nem kerülnek migrálásra, vagy csak összesítve (ld. másik Kérdések és Válaszok részt).  Felhívjuk a figyelmét, hogy ha eTwinning és School Education Gateway fiókja is van, akkor csak az eTwinning fiók adatai kerülnek migrálásra.
 1. Már bejelentkeztem az új portálra, de az új platformon használt e-mail címem nem egyezik a régi portálon használtéval. Most az adataim nem kerültek migrálásra. Tudok még ezen változtatni, ha átállítom az EU Login fiókhoz használt e-mail címemet?
Ha már befejezte az új portálon a regisztrációt, akkor később nem lehet visszanyerni a régi portálon lévő adatait azzal, hogy megváltoztatja az e-mail címét az EU Login felületen.


School Education Gateway és Teacher Academy
________________________________________
 1. Publikáltam kurzusokat a School Education Gateway kurzuskatalógusában. Ezek is migrálásra kerülnek az új platformra?
Nem, a kurzusok, amelyeket a School Education Gateway kurzuskatalógusában publkált, nem kerülnek migrálásra az új platformra. A kurzusszolgáltatók a School Education Gateway helpdesk szolgáltatásánál kérhetik a kurzusaik exportálását. Ehhez a kérelmeket legkésőbb 2022. augusztus 25-ig kell benyújtaniuk.
Ez alól kivételt képeznek azok a kurzusok, amelyeket a résztvevők a mobilitási beszámolójuk részeként értékeltek az Erasmus+ IT rendszerein keresztül. A kurzusleírásokat kézzel kell módosítani, hogy megfeleljenek az új tartalmi és terjedelemre vonatkozó előírásoknak. Ezért azokat a kurzusszolgáltatókat, akiknek a kurzusait értékelték, arra kérjük, hogy legkésőbb 2022. augusztus 25-ig vegyék fel a kapcsolatot a School Education Gateway helpdesk szolgáltatásával.
 1. A mobilitási lehetőségek és stratégiai partnerségek listái is migrálásra kerülnek az új platformra?
Nem, a mobilitási lehetőségek vagy stratégiai partnerségi kérések, amelyeket létrehoztak, nem kerülnek át az új platformra. Ugyanakkor ezek a listák továbbra is elérhetők és szerkeszthetők maradnak a School Education Gateway felületen, egészen 2022 második félévéig. Így elég ideje lesz arra, hogy kimásoljon és elmentsen minden olyan szöveget, amit meg szeretne őrizni.
 1. Hozzá fogok férni az új platformon a School Education Gateway / Teacher Academy kurzusok teljesítéséért kapott kitűzőimhez és okleveleimhez?
Nem, a School Education Gateway felületen teljesített kurzusokért kapott kitűzők (badges) és oklevelek nem kerülnek migrálásra az új portálra. Ugyanakkor a kurzus kitűzők, oklevelek, valamint a webináriumokért kapott oklevelek 2022 második félévéig elérhetőek lesznek a School Education Gateway profiljában. Így elegendő idő áll rendelkezésére ahhoz, hogy az okleveleket PDF formátumban letöltse, illetve a kapott kitűzőket a Badgr felületre exportálja. További információk a School Education Gateway oklevelekről.
 1. Az új felületen hol találok online szakmai fejlődési lehetőségeket (online kurzusok, webináriumok)?
Minden szakmai fejlődési lehetőség az új platform „Fejlődés” menüpontja alatt lesz elérhető. Az online szakmai fejlődési tevékenységek az Európai Bizottság EU Academy platformján keresztül valósulnak meg.
 1. Az új platformon is elérhetem majd azokat az online kurzusokat, amelyeket korábban a School Education Gateway portálon teljesítettem?
Nem, a School Education Gateway felületen jelenleg elérhető kurzusok nem kerülnek migrálásra az új portálra. A School Education Gateway portálon lévő kurzusok 2022 második félévéig még elérhetőek maradnak. 
 1. Az új platformon is elérhetem majd azokat az oktatási anyagokat, cikkeket, tutoriálokat, amelyek jelenleg a School Education Gateway portálon elérhetők?
Minden régi és új szerkesztői tartalom (ideértve az oktatási anyagokat, cikkeket és tutoriálokat is) a második félévig elérhető marad a School Education Gateway portálon, és 2022 folyamán áthelyezésre kerül az új portálra.
 1. Az Európai iskolai eszköztár is megtalálható lesz az új platformon?
Az Európai iskolai eszköztár (European Toolkit for Schools) minden segédanyaga és egyéb anyaga átkerül az új platformra. A „csomagolása”, struktúrája és a benne való navigáció változatlan marad, oly módon, hogy az megfeleljen az új portál követelményeinek is. Az új weboldalon a „Befogadás” (Inclusion) tematikus rész alatt lesz elérhető az Iskola- és Rendszerfejlesztés (School & System Development) menüpont alatt. A továbbfejlesztett koncepciónak köszönhetően később további eszköztárak is beágyazhatóak lesznek az Európai Iskolai Oktatási Platformra.
 1. Korábban használtam az Európai iskolai eszköztárban elérhető önértékelő eszközt és kérdőívet. Az ennek eredményeként kapott PDF-ek is átkerülnek a profilomból az új platformra?
Nem, az önértékelés eredménye vagy a kérdőív nem kerül migrálásra. Ha szeretné megőrizni őket, akkor kérjük, 2022 szeptembere előtt töltse le őket és mentse el PDF-ként.
 1. School Education Gateway felhasználóként rengeteg mindent felvettem a kedvenceim közé (kurzusok, mobilitási lehetőségek, cikkek). Ezek migrálásra kerülnek?
Nem, a kedvencek elemei nem kerülnek migrálásra. A linkek elavultak lesznek a School Education Gateway megszűnése után.
 1. Feliratkoztam a School Education Gateway hírlevélre. Ezt a továbbiakban is megkapom?
A School Education Gateway hírlevelet addig fogja kapni, amíg az új Európai Iskolai Oktatási Platform hírlevelei elérhetők nem lesznek. 
 
eTwinning
________________________________________
 1. A mostani eTwinning Csoportok tartalmai átkerülnek az új platformra?
Azok a Csoportok, amelyek bármilyen tevékenységet folytattak 2021. január 1. és 2022. február 21. között, migrálásra kerülnek az új platformra a 2018.07.01 utáni tartalmaikkal és anyagaikkal. Azok a Csoportok, amelyek semmilyen tevékenységet nem folytattak 2021 és 2022 folyamán, eltávolításra kerülnek. Ugyanakkor az eTwinningezőknek lehetőségük van letölteni az eTwinning Csoportjaikon belüli tartalmakat, amelyeket fontosnak éreznek vagy később fel szeretnének még használni.
A migrálásra került eTwinning Csoportok az új Platform eTwinning területéről 2022.09.15-től lesznek elérhetőek.
 1. Milyen eTwinninges tartalmaim kerülnek át az új platformra?
A következő eTwinning tartalmak kerülnek migrálásra:
2022.09.15-én:
 • TwinSpace-ek: a 2018.07.01 után regisztrált projektek 2018.07.01 után létrehozott tartalmai
 • Csoportok: a 2018.07.01 után létrehozott tartalmai azoknak a Csoportoknak, amelyek 2021.01.01. és 2022.02.21. között aktívak voltak. Azok a csoportok, amelyek semmilyen aktivitást nem mutattak a fenti időszakban, „inaktívnak” minősülnek, és 2022.03.13-tól csak olvasható formában érhetők el.
Az elkövetkező hónapokban 2022 folyamán:
 • Felhasználói profil: főbb információk a felhasználók regisztrációja óta
 • Események: a CSS, NSO és nagykövetek által létrehozott főbb adatok
 1. 2010 óta az eTwinning résztvevője vagyok, és rengeteg tevékenységben vettem részt azóta, amelyek a profilomban és a portfóliómban is láthatók. Ezek is migrálásra kerülnek az új platformra?
Az eTwinninges Portfóliójában megtalálható jelenlegi információk 2022 második félévében migrálásra kerülnek az Európai Iskolai Oktatási Platformon lévő Portfóliójába. A profilja – amelyet, ha szeretne, minden felhasználó számára láthatóvá tehet – csak a 2018.07.01 utáni aktivitásait fogja tartalmazni. Általában minden olyan tevékenység, amely 2018.07.01 előtt valósult meg a platformon, törlésre kerül, ezért kérjük, töltsön le minden olyan tartalmat, amit szeretne megtartani.
 1. Tudok majd jelentkezni a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címre?
A folyamatban lévő projektekkel a jelenlegi eTwinning Live projektek részében lehet jelentkezni a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címre – a résztvevők és adminisztrátorok ugyanitt tudják továbbra is kezelni a projektjüket, és innen érhető el a projekt TwinSpace-e is. Egyeztessenek a Nemzeti Szolgáltató Pontjukkal a határidőről.
 1. Mi fog történni az eTwinning Live eseményekkel?
Az eTwinning Live események nem fognak folytatódni az új portálon (sem a jelenléti, sem az online események). 2022 második félévében egy új funkció válik elérhetővé „Szobák” (Rooms) néven, amelyekben a felhasználók mikrocsoportokat hozhatnak létre, és ami videokonferenciás megbeszélésekre is lehetőséget ad, valamint egy fórum és egy fájl archívum is megtalálható lesz benne. Minden eTwinnigező létrehozhat ilyen Szobákat, és meghívhat ide más eTwinningezőket.
 1. Mi történik az előmeneteli grafikonommal? El fogom veszíteni, amit eddig előrehaladtam?
Az eTwinninges előmeneteli grafikon (Progression Bar) egyike azoknak a funkcióknak, amelyek megmaradnak, és az elkövetkező hónapokban ez is elérhetővé válik az új platformon. A pontozásos módszer megmarad, de az előrehaladást mutató tevékenységeket az új platformon elérhető funkciókhoz igazítjuk.
 1. Mi történik a profilomban elérhető eseményeimmel?

A Nemzeti Szolgáltató Pontok és a Központi Szolgáltató Pont által szervezett események migrálásra kerülnek az elkövetkező hónapokban, és az új Európai Iskolai Oktatási Platform Portfólió részében lesznek láthatók, a „Személyes munkafelületem” (My Dashboard) alatt.

 1. Rendszeresen szoktam üzeneteket közzétenni az eTwinning Partnerkereső fórumában, hogy új kollégákat találjak. Mi fög történni ezzel a fórummal?

Egy új felület lesz elérhető  Kapcsolatépítés (Networking) néven, ahol az eTwinningezők új projektötleteket tehetnek közzé, illetve válaszolhatnak az ott lévő posztokra. A jelenlegi partnerkereső fórum minden üzenete törölve lett, amikor az új platform (Béta verzió) elindult, az eTwinning Live partnerkereső fórumai pedig deaktiválva lesznek.

 1. Mi történik a levelezőrendszeren belüli üzeneteimmel?

Az új Európai Iskolai Oktatási Platform új levelezőrendszert fog használni, ami 2022.09.15-én indul el. Sajnos a korábban az eTwinning Live felületén váltott üzenetei törlésre kerülnek.

 1. Folytathatom a jelenlegi projektemet az idei tanévben?
Minden folyamatban lévő projekt és a hozzájuk tartozó TwinSpace aktív és elérhető marad 2022.09.15-ig, amikor a TwinSpace-ek 2018.07.01 után létrehozott tartalmai migrálásra kerülnek az új platformra, és onnantól ott érhetők el. Azok a projektek, amelyek előreláthatólag a 2021/2022-es tanév után is folytatódni fognak – például a többéves Erasmus+ projektekhez kapcsolódóan –, az eTwinning „projektek” alatt újranyithatóak, és a továbbiakban az új platformon folytathatják tevékenységeiket.
 1. Mi történik a TwinSpace-eimen lévő tartalmakkal?
 • 2018.07.01 után létrehozott projektnél (a munka a 2018/2019-es tanévben indult): Átvezetésre kerülnek az új portálra, és 2022.09.15-től ott lesznek láthatók.
 • 2018.07.01 előtt létrehozott projekteknél: eltávolításra kerülnek.
 • Arra bíztatunk minden eTwinningezőt, hogy töltsenek le minden olyan tartalmat a TwinSpace-ekből, amelyeket fontosnak tartanak, és később esetleg még használni szeretnének.
 1. Mi történik az eTwinning Live felületen lévő feedjeimmel és kommentjeimmel?
Minden ilyen poszt és más posztokra adott hozzászólás törlésre kerül.
 1. Mi történik az eTwinning Live-on lévő profil képeimmel?
A fő profil kép migrálásra kerül az új platformra. A többi profil kép törlésre kerül.
 1. Öt eTwinning Csoportnak vagyok a tagja. Ezekhez a Csoportokhoz újra csatlakoznom kell, amikor az új platform elindul?
Minden olyan eTwinning Csoport, amely 2021.01.01. és 2022.02.22. között aktív volt, áthelyezésre kerül, a csoporttagjaikkal együtt 2022.09.15-én. Azok a Csoportok, amelyek nem voltak aktívak 2021.01.01. és 2022.02.22. között, nem kerülnek áthelyezésre.
 1. Hogyan tölthetem le a tartalmakat azokból a TwinSpace-ekből és Csoportokból, amelyek nem kerülnek migrálásra?
A fájlokat a TwinSpace/Csoport anyagai közül tudja letölteni, válassza ki a letölteni kívánt fájlt, és kattintson a letöltésre. A képek elmentéséhez nézze meg egyenként a képek eredetijét, és mentse el őket a böngésző ablakába.
 1. Az új platformon is meg tudom tartani a kontaktjaimat és követőimet?
A kontaktjai nem kerülnek átvezetésre az új platformra. Az azokkal kapcsolatos információk, akiket követett, vagy akik Önt követték, nem kerülnek átvezetésre az új felületre.
 1. Hozzá fogok férni a Learning Lab felületéhez azoknak az eseményeknek, amelyeken részt vettem?
Nem, a Learning Lab, és annak minden tartalma, ami a korábbi eseményekhez kapcsolódik, törlésre kerül.
 1. Hol találom a szakmai fejlődési lehetőségeket?
A szakmai fejlődési lehetőségek a „Fejlődés” menüpont alatt lesznek elérhetők az Európai Iskolai Oktatási Platformon 2022.09.15-től.  Minden kurzus az EU Academy felületen valósul meg.
 1. Van egy projektem, amelyben a tervek szerint 2022. februártól októberig dolgoznék. Változtassak a terveken, és fejezzem be előbb, vagy folytathatom az új platformon, amikor a TwinSpace migrálásra kerül?
Azt javasoljuk, hogy fejezze be a projektjéhez kapcsolódó tevékenységeket 2022 júliusáig, hacsak nem szeretné a projektet a következő tanévben is folytatni. Ebben az esetben létrehozhat egy új projektet, vagy újranyithatja a mostani projektjét, és folytathatja a munkát az új TwinSpace-en (amely tartalmazni fogja a régi TwinSpace 2018.07.01 után létrehozott tartalmait).
 1. A jelenlegi eTwinning platform elérhető marad akkor is, amikor az új platform elindul?
A jelenlegi eTwinning platform fokozatosan kerül kivezetésre 2022 második félévében, és 2022. szeptember 15-től megszűnik. A felhasználók 2022.08.30-ig folytathajták a projektjeiket rajta, és vehetnek részt az aktív Csoportokban. Ezt követően a Csoportok és TwinSpace-ek csak olvasási módban lesznek elérhetőek egészen 2022.09.15-ig, amikor az eTwinning platform az összes szolgáltatásával együtt megszűnik.
Az eTwinningezők a „régi” felhasználói nevükkel és jelszavukkal csak az eTwinning Live alábbi részeihez férnek hozzá:
 • Projektek. Itt kezelhetik a projektjeiket és jelentkezhetnek a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címre, hozzáférhetnek a projektjeik TwinSpace felületéhez és dolgozhatnak rajta
 • Csoportok. A felhasználók csatlakozhatnak az eTwinning Csoportjaikhoz, és együtt dolgozhatnak velük.
2022.09.15-től ezek a tevékenységek is az Európai Iskolai Oktatási Platformon keresztül valósulnak meg. Az új projekteket és Csoportokat már az új platformon kell létrehozni az EU Login fiókkal.

21. Meddig tudom elérni a TwinSpace-emet és az eTwinning Csoportjaimat a régi platformon?
A TwinSpace-ek és eTwinning Csoportok 2022 szeptemberének első heteiben kerülnek áthelyezésre az új platformra. A régi platformon 2022.08.30-tól csak olvasási módban lehet hozzáférni a TwinSpace-ekhez és eTwinning Csoportokhoz.
A felhasználók 2022.09.15-től kapnak újra teljes hozzáférést a TwinSpace-eikhez és Csoportjaikhoz, már az új platformon. A Csoportok és TwinSpace-ek az 1. és 2. kérdés alatt ismertetett tartalmakkal kerülnek áthelyezésre.

 

További kérdések

________________________________________

 1. Van egy kérdésem az új platformra való átköltözéssel kapcsolatban, amelyre itt nem kaptam választ, vagy amihez további segítségre lenne szükségem. Mit tegyek?

Az eTwinningezők vegyék fel a kapcsolatot a Nemzeti Szolgáltató Pontjukkal.

A School Education Gateway felhasználói vegyék fel a kapcsolatot a helpdesk szolgáltatással.

 1. Mi történik az eTwinning alkalmazással?

A jelenlegi eTwinning App addig lesz elérhető, amíg a régi platform online elérhető, 2022 második félévéig. Az alkalmazás új változata később fog megjelenni 2022-ben.