Beszámoló a 2018-as BETT Show-ról
2018. január 24-én nyílt meg a 30. londoni BETT Show. A kiállítás bemutatja, hogy a legfejlettebb technológiákat milyen módon tudják oktatási intézmények felhasználni a világ minden táján. Számos, a digitális kompetencia fejlesztése és a digitális oktatás elősegítése érdekében dolgozó cég kínálatával ismerkedhettek meg a látogatók. Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont két munkatársa és öt eTwinning Nagykövet is megismerkedett néhány kiemelkedő technológiával.
Az Avantis Education standjánál a látogatók kipróbálhatták a Class VR nevű programot, amely VR technológiával színesíti az iskolai tanulást, és hozza közelebb többek között a történelem nagy eseményeit a diákokhoz. Nem kell mást tenni, mint felvenni a VR szemüveget, és máris egy második világháborús lövészárokban találjuk magunkat, vadászgépek zúgnak el a fejünk fölött, és gépfegyverek hangos dörrenése tölti meg a fülünket úgy, hogy a virtuális valóság testközelből mutatja meg e történelmi esemény félelmetes világát.

A dán, Shape Robotics standján bepillantást nyerhetett a látogató a Fable nevű robot működésébe és képességeibe. Az egyszerű, könnyen összeszerelhető elemekből álló robotok gyermekek által könnyen programozhatók, így többféle tantárgy tematikájába illeszthető feladatokat tudnak a diákok megoldani.

A Magyarországon is használatos Micro:bit standját nagy érdeklődés övezte, és a szerencsés látogatók ki is próbálhatták a Microbit programozást.

A résztvevők testközelből megtapasztalhatták, hogy a Raspberry-Pi standjánál kiállított, gyermekeknek készült könnyen összeszerelhető és programozható kompakt laptopot, miért használják olyan nagy előszeretettel az iskolák.

A robotok, 3D nyomtatók, 3D tollak és VR szemüvegek világából a látogatók sok élménnyel, tapasztalattal léptek tovább.

A Promethean táblák világáról szóló előadás során egy VR-élményhez hasonló, már-már szokatlan iskolai környezet valósult meg a kíváncsi szemek láttára. A legújabb technológia által készült, 85 inch-es képernyőátmérővel rendelkező iskolai tábla segítségével a pedagógus többek között a diákok okoskészülékeire küldheti a feladatokat, dolgozatokat, videókat és a tanórai anyagot, mindezt úgy, hogy a diák vissza is tudja küldeni azokat megoldva, kitöltve. A tábla egyszerre működhet klasszikus „white-board-ként”, vagy egy hatalmas tabletként, attól függően, hogy az óra mit követel meg. A magyar delegáció tagjaiként, az eTwinning munkatársai részt vehettek egy angol iskolalátogatáson. A Willow Brook Primary intézmény igazgatója és egyik pedagógusa fogadta a csoportot, és röviden elmondták, hogy az állami, ugyanakkor az „academy” rendszerben működő iskola milyen módon próbálja a hátrányos helyzetű diákok tanulási folyamatát megkönnyíteni és hatékonyabbá tenni. A tanórák befejeztével, a délutáni foglalkozás keretén belül mindegyik gyermeknek lehetősége van csatlakozni a programozó klubhoz, amely az iskola egyik legkedveltebb foglalkozását biztosítja a diákoknak. A foglalkozások során a gyerekek megtanulnak Micro:bitet programozni, és a Raspberry-Pi által az intézménynek adományozott „csináld magad” számítógépeket összeépíteni, programozni és használni, mindezt minimális, vagy éppen semennyi tanári segítséggel és közreműködéssel. Az iskola mindaddig biztosítja a tanulási lehetőséget a gyerekeknek, amíg ők az iskola épületén belül vannak. Zenét szereznek, rajzolnak, festenek, programoznak, számolnak, és olyan dolgokat tanulnak az életről, melyek elengedhetetlenek és kiemelten előnyösek lesznek további tanulmányaik során, mindezt általános iskolában, 13 éves korukig. A kisiskolás gyerekek feltöltődött, tudásra szomjazó arca és a tanárok motivált és alázatos viselkedése, egyértelműsítette, hogy a gyermekek egyenlő félként kezelése, a feléjük irányuló tisztelet megadása és a pedagógusok végtelen tanítási vágya teljesen érthető, és ösztönzően hatott csoportunk minden tagjára.

A BETT Show mindenkinek lehetőséget adott arra, hogy betekintsen a jövő oktatásába, ami már nem is annyira a jövő, mint már a jelen.