Dióhéjban az eTwinning Plus-ról
Az eTwinning program összeköti, és együttműködési partnerségek kialakítására buzdítja az Európai Uniós tagállamok köznevelési intézményeit, és az ott tanító pedagógusokat és diákjaikat. De mi a helyzet azokkal a közeli országokkal, melyek nem tagjai az Európai Uniónak? Az eTwinning Plus program abban nyújt segítséget néhány, az EU-val határos országnak, hogy egyenrangú partnerként részt tudjanak venni az eTwinning programban és egyúttal az eTwinning élményben is.
Mi az eTwinning Plus? Melyek az „eTwinning Plus országok”?
Az Európai Bizottság kezdeményezésére létrejött eTwinning program lehetőséget ad a köznevelésben résztvevő intézményvezetőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak és diákoknak IKT eszközök megismerésére, és digitális kompetenciáinak fejlesztésére úgy, hogy közben példaértékű projektekkel segítik a tanítás és tanulás folyamatát. Ehhez ad segítséget és platformot az EU-s tagállamok köznevelési intézményeit összekötő program, melyhez 2012-ben hat, nem Európai Uniós ország is csatlakozott. Albánia, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna alkotja az eTwinning Plus országok csoportját, ahol az eTwinning program segítségével bárki részese lehet nemzeti és európai partnerségeknek és projekteknek.
Az eTwinning Plus programban résztvevő országok ugyanúgy tudnak projekteket indítani és projektekhez csatlakozni, abban az esetben, ha az európai uniós partner együtt szeretne működni a kollégákkal, és a regisztrált projekt is nyitott az eTwinning Plus programban résztvevő kollégáknak. Ezen kívül, a többi európai intézmény eTwinngező pedagógusai is ki tudnak alakítani kapcsolatokat ezen országok pedagógusaival.
Hogyan lehet eTwinning Plus-os kollégákkal kapcsolatba lépni és projektet készíteni? 
Ahhoz, hogy eTwinning Plus országokban tanító kollégák tudjanak csatlakozni vagy az ő projektjeikhez más EU-s tagállamokból csatlakozzanak tanárok, az eTwinning portálon mindenkinek lehetősége van a profilján beállítani, hogy szeretne-e eTwinning Plus-os országokkal partnerséget kialakítani. Ehhez nem kell mást tenni, mint a regisztráció során megjelenő „Szeretne-e a hat eTwinning Plus országgal együttműködni?” kérdésnél az „IGEN” négyzetet kipipálni, majd befejezni a regisztrációt.
Abban az esetben, ha már meglévő regisztrációval rendelkezik valaki, de regisztráció során a „NEM”-et jelölte be, azonban a regisztráció után dönt úgy, hogy mégis szeretne együttműködni az eTwinning Plus kollégákkal, nem kell mást tennie, mint, hogy az eTwinning Live felületen, a saját profil szerkesztése menügombra kattintva ugyanúgy, mint a regisztráció során, kipipálja az „IGEN” négyzetet.
Regisztrálandó vagy már regisztrált, megkezdett projektekhez akkor tudnak csatlakozni eTwinning Plus-os kollégák, ha a projekt regisztrálása során, vagy regisztráció után a szerkesztés menüpont alatt kipipálják az „eTwinning Plus-os országok csatlakozhatnak” dobozát. Ezek után máris indulhat az Európai Unión kívüli, ám eTwinning-en belüli partnerkeresés és projektkészítés!
Forrás: plus.etwinning.net