eTrend Konferencia 2021 – Beszámoló
Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont idén negyedik alkalommal, a Médiatudatosság és félretájékoztatás témájában rendezte meg az eTrend Konferenciát, köznevelésben és szakképzésben tanító pedagógusoknak, oktatóknak. A konferenciáról készült összefoglalót cikkünkben olvashatják. Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont idén negyedik alkalommal, a Médiatudatosság és félretájékoztatás témájában rendezte meg az eTrend Konferenciát, köznevelésben és szakképzésben tanító pedagógusoknak, oktatóknak. A konferenciáról készült összefoglalót cikkünkben olvashatják. 

Tovább

A 2021. november 19-20-án megrendezett eTrend Konferencia az eTwinning Program éves témájával, azaz a médiatudatossággal és félretájékoztatással foglalkozott.

A plenáris előadásokon többek között magával az eTwinning Programmal, a médiatudatosság és félretájékoztatás eTwinningben való megjelenésével, illetve a mindennapi médiahasználat veszélyeinek felismerésének fontosságával ismertette meg a résztvevőket.

A konferenciát Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy a digitális fejlődés nagyon fontos pedagógusoknak és diákoknak egyaránt, ugyanakkor nem szabad elfelejteni a különböző médiumok használatával járó veszélyeket sem. Főosztályvezető Asszony példának hozta fel a közösségi média oldalakon megosztott gyermekfotókat, melyek egy szempillantás alatt rossz kezekbe kerülhetnek, és a szülők, családtagok soha nem fognak tudni arról, hogy ki és mikor használja fel illetéktelen módokon a gyermekeik fotóit.

A megnyitót követően, Pollini Petra, az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont koordinátora mutatta be az eTwinning Program céljait, a résztvevőknek nyújtott, virtuális együttműködéseket támogató felületeket, illetve a program által biztosított szakmai fejlődési lehetőségeket. Az eTwinning Program 2021-es éves témája, a Médiatudatosság és félretájékoztatás, melyre az kiemelt figyelmet fordított egész évben európai és hazai szinten egyaránt. A médiatudatosság és félretájékoztatás fogalmának tisztázása megalapozta a következő plenáris előadásokat.

Fegyverneki Gergő, médiaértés-oktató, előadásában a médiahasználat diákokra gyakorolt pozitív és negatív hatásairól beszélt, jógyakorlatok és tanítási segédanyagok bemutatásával. Diákjainak példái kiváló tanúbizonyságot adtak amellett, hogy egy jó tananyaggal játékosan, és eredményesen lehet médiatudatosságra nevelni a gyermekeket.

Dr. Baracsi Katalin, internetjogász előadása már kimondottan az internetbiztonság fontosságát és annak hiányosságából adódó veszélyeket részletezte előadásában. A szakember beszélt többek között a különböző szinteken fellelhető egyéni (tanári, szülői, stb) példamutatásról és felelősségvállalásról, a cyberbullying jelenségéről, valamint különböző tanácsokkal és segédanyagokkal látta el a résztvevőket az internetbiztonság iskolai alkalmazásával kapcsolatban.

A konferencia pénteki napja egy Actionbound alkalmazással készített csapatépítővel zárult, melyen a résztvevők izgalmas feladatsort oldottak meg a rendezvény helyszínét körbe ölelő területen. A szombati, második nap is az aktív szakmai fejlődésről szólt, hiszen öt különböző workshop foglalkozott az eTwinninghez és a médiatudatossághoz szorosan kapcsolódó témákkal. A workshopok betekintést engedtek többek között a digitális szabadulószobák, az eTwinning projektek és az online bullying világába. Ezen kívül a résztvevők kipróbálhatták, hogy milyen egy igazi, álhír-oldal, ahol semmi sem az, aminek látszik. Jógyakorlat bemutatónkon eTwinning program és Digitális Témahét keretében díjazott projekteket mutattak be készítőik, amelyek során megismerkedhettek a tanórai projektkészítés alapjaival.

A kétnapos konferencia remek alkalmat nyújtott az érdeklődőknek arra, hogy új, a mindennapi oktatás során is könnyen feldolgozható szakmai tartalmakat ismerjenek meg. Az eTwinning Program továbbra is fontosnak tartja a pedagógusok és szakképzésben oktatók szakmai fejlesztését és az eTwinning együttműködések népszerűsítését. Reméljük, Önnel is találkozunk a következő rendezvényünkön!

A konferencia során készített fotók ezen a linken tekinthetők meg.

 

Az előadások és workshopok során bemutatott prezentációk alább találhatók.

Plenáris előadások

Médiatudatosság és félretájékoztatás – az eTwinning Program éves témája – Pollini Petra

Ablak a valóságra? A médiatudatosság fejlesztési lehetőségei az újmédia korában: a tantárgyközi jó gyakorlatokig – Fegyverneki Gergő

Internetbiztonság On – Dr. Baracsi Katalin

Workshopok

Hogyan indítsunk eTwinning projektet? Ismerkedés az eTwinning felületeivel. – Feketéné Kovács Zsuzsa, Németh Zoltánné

Digitális szabadulószoba készítés médiatudatosság témakörben – Skultéty Zoltánné, Tarczal-Márta Edit, Novák Károly

Médiatudatosság, álhírek felismerése kisiskolás korban – Kiss Mónika

Online az online bántalmazás ellen – Lévainé Müller Katalin

Jógyakorlat bemutató eTwinning és Digitális Témahét projektek bemutatása – Wölferné Bugovics Magdolna, Juhász Miklósné, Őriné Simonovics Andrea, Benedek Judit