eTrend Konferencia 2022 – Beszámoló
Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont idén ötödik alkalommal rendezte meg az eTrend Konferenciát, online formában A jövőnk szép, fenntartható, közös: az iskolák és az Új Európai Bauhaus címmel, a köznevelésben és szakképzésben tanító pedagógusoknak, oktatóknak. A konferenciáról készült összefoglalót cikkünkben olvashatják. 

0

A 2022. november 25-én megrendezett online eTrend Konferencia az eTwinning Program éves témájával foglalkozott:

 A jövőnk szép, fenntartható, közös: az iskolák és az Új Európai Bauhaus

Az Új Európai Bauhaus egy olyan kreatív kezdeményezés, amely lebontja a tudomány és a technológia, a művészet, a kultúra és a társadalmi befogadás közötti határokat és lehetővé teszi, hogy a tervezés megoldást találjon a mindennapi problémákra.

Az eTwinning közösség az Új Európai Bauhaus kezdeményezés részeként idén is részt vesz abban a globális párbeszédben, amely az egyéni kezdeményezések és a helyi közösségek hangját kívánja megszólaltatni. Ebben az általános keretben a cél az oktatási környezet újragondolása, az új, vegyes tanulási formák, fenntartható, ugyanakkor esztétikus és befogadó környezet kialakítása a tantermekben vagy azokon kívül - új virtuális eszközök használatával - egy új oktatási tér kialakítása az iskolákban. Arra kérjük a tanárokat és a diákokat, hogy képzeljék újra az iskolákat és gondolkodjanak el azokról az elemekről, amelyek széppé, fenntarthatóvá és befogadóvá teszik tanulási környezetüket.

Az idei online eTrend Konferenciát az Új Európai Bauhaus három alappillérére építettük fel előadások és workshopok formájában:

Fenntarthatóság – Esztétikum - Befogadás

A plenáris előadásokon fontos és gondolatébresztő bemutatókon vehettünk részt - elsőként a fenntarthatóság, biodiverzitás témájában, majd a jövőorientált digitális projektekről hallhattunk.

A konferenciát Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának vezetője nyitotta meg és vezette le moderátorként. Bevezetőjében utalt a konferencia mottójára, de kérdésként fogalmazta meg azt:  „Mit is kell tennünk azért, hogy a jövőnk szép és fenntartható legyen és ezt közösen érjük el?” Majd elmondta, hogy az idei eTrend Konferenciának is az a célja, hogy közelebb kerüljünk ehhez a jövőhöz, azzal, hogy megismerjünk olyan eredményeket, tevékenységeket, projekteket, jó gyakorlatokat, pedagógiai-szakmai bemutatókat, amelyek elősegíthetik ennek a célkitűzésnek a megvalósítását.

A bevezetőjét követően Főosztályvezető Asszony átadta a szót Urbán Ferenc Ábelnek, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettesének, aki köszöntőjét a saját munkakörnyezete bemutatásával kezdte és felvetette, hogy a következő napokban ő is átgondolja annak esztétikai átalakítását, hiszen a kellemes környezet a munkához is jobb inspirációt nyújt. Az Elnökhelyettes Úr ezután köszöntötte a konferencia előadóit és a csatlakozott vendégeket. Röviden bemutatta az eTwining Programot, mint az új tudásmegosztási folyamatok jó példáját, a hálózatos együttműködés modelljét. Kitért az új Európai Bauhaus szerepére a pandémiát követő korszak szemléletformálásában, az új kezdeményezések, az együttműködés és befogadás erejére.

A megnyitót követően került sor a plenáris előadásokra.

Greguss Ditta - Agrárminisztérium, Biodiverzitás és Génmegőrzési Főosztály munkatársa Létünk alapja: a biológiai sokféleség című előadásában bemutatta, hogy mit jelent a biodiverzitás fogalma és hogy miért tekinthető ez létünk alapjának, mi okozza a világszerte tapasztalható hanyatlását és mit tudunk tenni a megőrzéséért. Napjainkban ugyanis három nagy válsággal kell szembenéznie az emberiségnek: az éghajlatváltozással, a környezetszennyezéssel és a biológiai sokféleség hanyatlásával.

A rendkívül alapos előadás nagyon sok gyakorlati ismeretet is átadott és arra bíztatta a hallgatókat, hogy maguk is vegyenek részt a biodiverzitás megőrzésében, mindennapi környezetükben, vagy utazásaik során - több hasznos alkalmazást és weboldalt is megosztott ezzel kapcsolatban, valamint néhány olyan ötletet is bemutatott, amikre akár pedagógiai projektet is lehet alapozni.

Fegyverneki Gergő, tananyag- és képzésfejlesztő, digitálispedagógia-szakértő, médiaértés-oktató „Jót s jól": jövőorientált digitális projektek az iskolában - válaszok a 21. század kihívásaira címmel tartott gondolatébresztő előadást. Bevezetőjében tájékoztatott a 2023-as Készségek Európai Évének uniós előkészítésének folyamatában tartott találkozóról, majd áttért a 21. századi munkaerőpiaci tendenciákra és arra a kérdésre, hogy: „Mi kell a túléléshez?”, amivel kapcsolatban kitért a 21. századi kompetenciákra és a kreativitásra, mint a jövő sikerének legfontosabb faktorára.

A plenáris előadásokat és rövid szünetet követően indultak a workshopok, 2 szekcióban, mindegyikben 5-5 foglalkozással, melyeken a résztvevők

  • megismerkedhettek az eTwinning Programmal, és gyakorlati tanácsokat kaptak a partnerkereséssel, projektindítással kapcsolatban, kezdő és haladó szinten egyaránt
  • az eTwinning nagykövetek által szervezett kerekasztal-beszélgetésen az óvodától az Erasmusig témában hallgathatták meg a meghívott vendégeket
  • részt vehettek az ENABLE anti-bullying program bemutatásán és megismerték annak a mindennapi oktatásra gyakorolt hatásait
  • tapasztalt, gyakorló pedagógusok mutatták be a digitális eszközök használatát, a vegyes tanulási módszereket
  • fenntarthatóság témakörben nyertes együttműködéseket ismerhettek meg a Tempus Közalapítvány közreműködésében
  • klímavédelem, biodiverzitás, az erdők fenntarthatósága, valamint elfogadás, összetartás, csoportidentitás témában változatos projektbemutatókat láthattak

A etwinning eTrend konferencia  remek alkalmat nyújtott az érdeklődőknek arra, hogy új, a mindennapi oktatás során is könnyen feldolgozható szakmai tartalmakat ismerjenek meg. Az eTwinning Program továbbra is fontosnak tartja a pedagógusok és szakképzésben oktatók szakmai fejlesztését és az eTwinning együttműködések népszerűsítését. Reméljük, találkozunk Önökkel a következő rendezvényünkön!

A konferencia plenáris előadásai az eTwinning Hungary Youtube csatornán tekinthetőek meg.

 Az előadások és workshopok során bemutatott prezentációk alább találhatók.

Plenáris előadások

Létünk alapja: a biológiai sokféleség – Greguss Ditta

"Jót s jól": jövőorientált digitális projektek az iskolában - válaszok a 21. század kihívásaira? – Fegyverneki Gergő

Workshopok

1. szekció

Workshop I/1. Digitális oktatási projektek alsó tagozatosoknak - Fükő Judit eTwinning nagykövet
                             Digitális oktatási projektek alsó tagozatosoknak - Kiss Mónika Mária eTwinning nagykövet

Workshop I/2. ENABLE anti-bullying program bemutatása - Lévainé Müller Katalin, osztályvezető – Oktatási Hivatal, Sulinet Osztály

Workshop I/3. Fenntarthatóság témakörben nyertes együttműködések bemutatása - Schmidt Éva (Pécs – Kertvárosi Óvoda) – óvodapedagógus Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program bemutatása

 Workshop I/4.  Projektbemutató: Funtastic Forest- from Seeds to Trees - Pap Andrea eTwinning nagykövet

Workshop I/5.  Projektpedagógia: Digitális eszközök használata az oktatásban – Benedek Judit eTwinning nagykövet 

2. szekció

Workshop II/1.  „Under the Same Roof” – projektbemutató - Fükő Judit eTwinning nagykövet

Workshop II/2. ENABLE anti-bullying program bemutatása - Lévainé Müller Katalin, osztályvezető – Oktatási Hivatal, Sulinet Osztály

Workshop II/3. Online kerekasztal: eTwinning - óvodától az Erasmusig- Tóth Éva, Skultéty Katalin - eTwinning Nagykövetek és meghívott vendégeik: Lőrincz Katalin angol tanár - Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a 2022. évi eTwinning Európai Díj 1. helyezettje 16-19 éves kategóriában, Simonovics Andrea - Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, Szépné Vinczencz Katalin - Csicsergő Óvoda és Györgyi-Ambró Kristóf Áron (Tempus Közalapítvány).

Workshop II/4. Projektpedagógia: A vegyes tanulásé a jövő - Feketéné Kovács Zsuzsa - eTwinning nagykövet
                              Projektpedagógia: A vegyes tanulásé a jövő - Wölferné Bugovics Magdolna - eTwinning nagykövet

Workshop II/5. Gyakorlati tanácsok kezdő eTwinningezőknek - Benedek Judit  - eTwinning nagykövet
                              Gyakorlati tanácsok kezdő eTwinningezőknek - Kissné Sinka Éva  - eTwinning nagykövet

0