„eTwinning - Innováció és Oktatás” – nemzetközi szeminárium

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont (Oktatási Hivatal) 2023. május 12-14-e között eTwinning nemzetközi szemináriumot szervezett „eTwinning - Innováció és Oktatás” címmel, melyre a Danubius Hotel Arénában került sor.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2005-ben indult eTwinning Program mára Európa, sőt a világ egyik legnagyobb online pedagógusközössége lett, mely több mint 17 éve működik és szervezi hálózatba Európában és – az eTwinning Plus révén – Európán kívül is az innovatív pedagógusokat.

Az angol nyelvű szakmai szeminárium vezető témája az eTwinning program éves témája volt, ami 2023-ban: „Innovation and Education – Being Creative with eTwinning”

Az eTwinning nemzetközi szemináriumra 14 országból érkeztek meghívottak: gyakorló pedagógusok és a nemzeti szolgáltató pontok munkatársai. A szakmai képzést kezdő eTwinningező pedagógusoknak tartották, akik azért érkeztek ide, hogy megismerjék a programban rejlő lehetőségeket, bekapcsolódjanak a projektmunkába, megismerkedjenek más országokból érkezett kollégákkal, szakmai partnerségeket kössenek és elindítsák projektjeiket az eTwinning programban.

Az esemény lebonyolításáért az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya, és azon belül a Köznevelési Projektek Szakmai Koordinációs Osztálya felelt. 


                                               600

A program május 12-én, pénteken kezdődött, a vendégeket az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, Urbán Ferenc Ábel köszöntötte, aki bemutatta az Oktatási Hivatalt, összefoglalta azokat a szakmai feladatokat, amelyeket a Hivatal végez, méltatta az eTwinning program fontosságát az oktatásban. Beszédében kiemelte, hogy az Oktatási Hivatal, a magyar oktatási rendszerben betöltött feladata, súlya miatt különösen alkalmas arra, hogy otthont adjon az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontnak és az eTwinning program lebonyolítását mind szakmai hátterével, mind a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi feladatokat ellátó Pedagógiai Oktatási Központok segítségével támogassa.

A megjelenteket ezután Rózsa Gábor, a Belügyminisztérium Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztály, Digitális Módszertani és Fejlesztési Osztály vezetője köszöntötte, aki szintén kiemelte az eTwinning program szerepét az oktatásban, a projektpedagógia és az információs és kommunikációs technológiák (IKT) fontosságát, valamint az Oktatási Hivatal szerepét az eTwinning program lebonyolításában.

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont nevében Bagi Andrea, eTwinning koordinátor köszöntötte a vendégeket, bemutatta az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztály, és a Köznevelési Projektek Szakmai Koordinációs Osztálya vezetőit: Merklné Kálvin Mária főosztályvezetőt és Nagy Szilvia osztályvezetőt, valamint a program munkatársait, továbbá az eTwinning nagykövethálózatot és a megjelent eTwinning nagyköveteket. Előadásában kitért az eTwinning éves téma szakmai hátterére és egy rövid összefoglalót tartott arról, hogyan kapcsolódik az eTwinning program a New European Innovation Agenda (új európai innovációs menetrend) célkitűzéseihez.

Prezentáció: Bagi Andrea - Innovation and Education >>

A szeminárium angol nyelvű levezetését moderátorként a három nap folyamán Tar Zsuzsa és Balák Attila végezte, kiválóan. A regisztrációnál a Sulinet Osztály munkatársai segítették a vendégeket. Az eseményen jelen voltak a szervezők részéről: az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztály képviseletében Cseri Zsuzsanna (Módszertani Támogatások Osztálya) és Lévainé Müller Katalin (Sulinet Osztály) osztályvezetők.


A program a köszöntők után a szakmai előadásokkal folytatódott:

Jánossy Zsolt Evaluation tools in projects témában tartott nagyszerű előadást az értékelés fontosságáról a projektpedagógiában. 

Prezentáció: Jánossy Zsolt - Technology supported assessment in school projects >>

Monokiné Serege Piroska Combining Erasmus+ with eTwinning actions című előadásában kiemelte az Erasmus+ és az eTwinning program kapcsolódási pontjait és bemutatta sikeres projektjüket.

Prezentáció: Monokiné Serege Piroska - Combining Erasmus+ with eTwinning actions >>

Az előadás programja egy Teachmeet-el folytatódott, melyben a vendégek és az eTwinning nagykövetek is részt vettek és amelynek megszervezését és lebonyolítását két kitűnő eTwinning nagykövet: Tóth Éva és Skultéty Katalin koordinálta.

Prezentáció: Teachmeet >>

Egy rövid szünet után a vendégek icebreaking gyakorlatok közben ismerhették meg egymást és csapatokat alkothattak, melyek a továbbiakban együtt folytathatták a munkát.

A szeminárium második napja workshopokkal folytatódott, melyet az eTwinning nagykövetek tartottak.

    I. European School Education Platform (ESEP) bemutatása – Skultéty Katalin

       Prezentáció: Skultéty Katalin - Introduction to European School Education Platform >> 

    II. Hogyan készítsünk jó eTwinning projektet? – Benedek Judit, Fekete Zsuzsa, Hegedüs Bea, Wölferné Bugovics Magdolna

        Prezentáció: Benedek Judit, Fekete Zsuzsa, Hegedüs Bea, Wölferné Bugovics Magdolna - How to create a good eTwinning project? >>

     III. eTwinning projektek különböző korcsoportoknak – projektbemutató – Fükő Judit, Kiss Mónika, Kissné Sinka Éva

         Prezentáció: Fükő Judit -  Escaproomland játék >>
         Prezentáció: Kiss Mónika - A train to Europe >>
         Prezentáció: Kissné Sinka Éva - eTwinning project: „European e-cl@sses” >>

A workshop keretében Fükő Judit bemutatta a kifejezetten erre az eseményre készített Escaproomland játékát, amiben a résztvevők az eTwinninggel és a szemináriummal kapcsolatos kérdésekre válaszolva juthattak ki a virtuális szabadulószobából!

A résztvevők visszajelzései alapján a workshopok informatívak és szakmailag inspirálóak voltak. A workshopokat követően a munkát csoportokban folytatták tovább, projekttervezéssel.

A második napon kulturális program keretében a vendégek kétórás buszos városnézésen vettek részt, majd egy hajós vacsorával zárult a nap.

A szeminárium harmadik napján a csoportok bemutatták a projektjeiket és a tervezett tevékenységeket. Mindenki megelégedésére zárult a szeminárium, a vendégek kiemelték, milyen kedves fogadtatásban volt részük, üdvözölték az új partnereket, a kollaborációt és az új ötleteket, illetve több új projekteket indítottak, amelyek a jövőben további együttműködéseket tesznek lehetővé.

A szemináriumon készült képek ezen a linken tekinthetőek meg.

                                                     600

                                                                                                             350