eTwinning Magyarország Verseny 2022 – felhívás
Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont minden évben versenyt hirdet a programban résztvevő magyar pedagógusok számára. A verseny elsődleges célja, hogy megismerjük az óvodák és iskolák eTwinninges munkáját, valamint elismerésben részesítsük a pedagógusok és diákcsoportok eredményes együttműködését. A versenyre jelentkezés feltétele, hogy projektje elnyerje a Nemzeti Minősítést (Quality Label). A minősítésre egy online űrlapon keresztül jelentkezhet az eTwinning Live felületén projektje alatt a „jelentkezés Minősített eTwinning projekt címre” kattintva.
Minősített eTwinning projekt címre jelentkezés feltételei:
1. A projektpartnerek meghatároztak közös célokat és egy közös projekttervet követve folytatták együttműködésüket.
2. A projekt az utolsó szakaszában jár vagy már lezárult.
3. Ön és diákjai számottevő mértékben járultak hozzá a projekttevékenységek végrehajtásához.
4. A partnerek közötti együttműködés valamint a projekttermékek és a projekt eredményei egyértelműen megjelennek.
5. A projektmunka során gondoskodott a biztonságos internethasználatról és betartotta a szerzői jogi szabályozásokat.

Amennyiben az Önök eTwinninges projektje megfelel ezen feltételeknek, jelentkezzenek elsőként a minősítésre, majd a versenyre, hiszen a korábbi évek tapasztalata az, hogy mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak felejthetetlen élményt jelentett a versenyen és a gyereknapon való részvétel.

Dátumok:
2022-ben megújul az eTwinning portál és ezért országonként változik a Nemzeti Minősített eTwinning cím beadásának határideje. Kérjük a magyar pedagógusokat, hogy 2022. június 5. éjfélig küldjék el jelentkezésüket az eTwinning Live felületén. Ez után a dátum után beküldött Nemzeti Minősítés jelentkezések már csak a következő évi hazai és nemzetközi versenyen vehetnek részt.

A versenyre a Minősített eTwinning projekt címre pályázás után folyamatosan jelentkezhetnek itt szeptember 11. 24:00 óráig.
A csapatok nagyszámú jelentkezése esetén online előválogatót tartunk. Amennyiben online fordulóra is sor kerül, a versenyen résztvevő csapatok listáját szeptember 16-án hozzuk nyilvánosságra.

A verseny 2022. október 13-án, az eTwinning Gyermeknap október 14-én lesz, Budapesten. 

Kik vehetnek részt a versenyen?
Minden projekt, amelyet 2022-ben kapott Nemzeti Minősített eTwinning projekt címet (Quality Label), jelentkezhet a versenyre. Azok a projektek, amelyek már korábban részt vettek eTwinning Magyarország Versenyen, nem versenyezhetnek ismét (akkor sem, ha egy több éves projekt újabb szakaszáról van szó a verseny során). Egy intézményből korlátlan számú projekt nevezhető, amennyiben a verseny feltételeinek megfelelnek. A versenynapon minden induló projekt esetében csapatonként maximum 10 fő diák és 2 tanár vehet részt.

Kategóriák
A hazai verseny a következő négy kategóriában zajlik:

1. Óvoda és általános iskola alsó tagozat
2. Általános iskola felső tagozat
3. Középiskola
4.* Erasmus + stratégiai partnerségek keretében nyertes és megvalósult projektek

A regisztráció során meg kell jelölni, hogy az iskola melyik kategóriában kíván nevezni. A jelentkezők számától és összetételétől függően a magyar NSO (Nemzeti Szolgáltató Pont) dönthet a kategóriák összevonása mellett.
*4. kategória: Amennyiben a nevezni kívánt projekt elnyert Erasmus + Stratégiai partnerségek (KA2) vagy Iskolai, Óvodai partnerségek támogatást, kérjük ebbe a kategóriába nevezzék be projektjüket. Olyan projektekkel pályázhatnak, amelyeket eTwinning keretek között is megvalósítottak, akár a pályázat lezárása után vagy azzal egy időben. Korosztálytól függetlenül jelentkezhetnek ebbe a kategóriába. Kérjük, jelöljék be az eTwinning felületen a Minősített eTwinning projekt címre jelentkezéskor, hogy KA1 vagy KA2-es kategóriában végrehajtott projektről van szó.

A verseny menete
Amennyiben tíznél több csapat jelentkezik a versenyre, előválogatót tartunk. Az előválogatóhoz a projektekhez kapcsolódó TestvérTér oldalakat nézzük át, az oda feltöltött illetve a Nemzeti Minősített eTwinning projekt címre jelentkezéskor megadott projekt produktumok, elért eredmények és publikussá tett anyagok alapján pontozással dönt a zsűri arról, hogy mely csapatok vesznek részt versenynapon.

A versenyen minden csapatnak 20 perc áll rendelkezésre projektje bemutatására. A bemutató a csapatok által kiválasztott formában történhet. A felkészülésben a projektvezető pedagógus is részt vehet, de lehetőség szerint a diákok mutatják be a projektet. Későbbiekben segítséget nyújtunk a csapatoknak az eredményes felkészüléshez és a prezentáció elkészítéséhez.

Értékelés
A versenyt szakértők és/vagy NSO tagok értékelik, akik a helyszínen pontozzák a csapatokat és szükség esetén további kérdéseket tesznek fel a diákoknak. A zsűritagok egyénileg pontoznak, a pontszámok végül összeadódnak. Az értékelés a Központi Szolgáltató Pont által kidolgozott szempontrendszer alapján történik, amely során figyelembe veszik a: 

- a pedagógia innovációt, kulcs kompetenciák fejlesztését

- a tantervi beágyazottságot

- a partneriskolák között együttműködést

- digitális eszközhasználatot, Internet biztonsági kérdések szem előtt tartását

- az eredményeket, a hatást és a projektek dokumentálását.

Nyeremények
Helyezéstől függetlenül minden résztvevő eTwinning ajándékcsomagot, a helyezettek pedig digitális eszközökre fordítható utalványokat kapnak, illetve minden résztvevőnek lehetőséget biztosítunk az eTwinning gyereknapon való részvételre.

Utazás
A versenyre érkező vidéki csapatok számára transzfer buszt biztosítunk a lakóhely/iskola és a verseny helyszíne között. Azok a csapatok, akik ezt a lehetőséget szeretnék igénybe venni, az online jelentkezésnél tudják majd jelezni felénk.

Szállás, ellátás
A verseny és a gyereknap idejére a csapatoknak ellátást biztosítunk. Azoknak a vidéki csapatok, akik maradnak a gyereknapon, szállást biztosítunk.

Gyereknap
A gyereknapon a versenyen szereplő minden csapat teljes létszámmal részt vehet. Ezen a napon szeretnénk megjutalmazni a diákokat eTwinninges munkájukért és olyan programot szervezünk számukra, amely kicsinek és nagyoknak egyaránt izgalmas. Korábbi helyszíneink között szerepel a Fővárosi Állatkert, Elevenpark játszóház, Csodák Palotája. A gyereknapon külön programokat szervezünk az eTwinningező diákoknak, teljes ellátásban részesülnek és a vidéki csapatok a gyereknapi helyszínről indulnak haza transzferrel. Az idei helyszínnel kapcsolatban a későbbiekben tájékoztatjuk a csapatokat.

Online verseny
Az esetleges járványhelyzetre tekintettel a Magyarországi eTwinning Szolgáltató Pont fenntartja magának a jogot, hogy az eTwinning Magyarország Versenyt 2022-ben online bonyolítsa le, amennyiben ezt szükséges találja. Ez esetben a csapatokat kellő időben értesíti a változásról, a verseny dátuma ekkor is 2022. október 13.

Amennyiben kérdésük lenne, kérjük, hogy írjanak az etwinning@oh.gov.hu címre.