eTwinning Nagykövetek írták – Fükő Judit cikke
eTwinning nagykövetek írták címmel új sorozatot indítottunk, melyben a magyarországi eTwinning nagykövetek írásait közöljük. 

Fükő Judit "Scientix STEM Discovery Campain" című szakmai anyagát adjuk közre.

STEM témakörben indított projektek során nagy segítséget nyújthat a Scientix portál, mely: „a természettudományos oktatás európai közössége”. A Scientix oldalon változatos segédanyagok segítik a munkánkat, különböző mintaprojekteket találhatunk itt. Minden évben megrendezésre kerül a STEM Discovery Campain program, amelyről az alábbiakban olvashatnak. Amennyiben egy projekt megfelel a kritériumoknak, megjelenik a Scientix blogoldalán.

A Scientix blog egy olyan felületet biztosít a Scientix hálózatba tartozó személyek és projektek számára, ahol a jelenlegi európai természettudományos oktatáshoz kapcsolódó személyes történeteiket publikálhatják. 2020-ban jelent meg például az egyik projektünkről szóló cikk a kampány blogoldalán. Ez a cikk itt érhető el. Remek lehetőség a projektünk disszeminációjára.

Magyarországon az Oktatási Hivatal Sulinet Osztálya a Scientix nemzeti kapcsolattartó pontja.

A magyarországi Scientix nagykövetek névsora itt tekinthető meg.

Az idei kampányról bővebben:

A 2023-as STEM Discovery Campaign egy, a Scientifix által szervezett közös kezdeményezés, mely nem csak európai, de globális szinten igyekszik összefogni az oktatókat, projekteket, szervezeteket, könyvtárakat, iskolákat, egyetemeket, ifjúsági klubokat és más érdeklődőket, hogy közösen ünnepeljék és népszerűsítsék a természettudományok, technológia, mérnöki tudományok és a matematika (STEM) területén végzett munkájukat vagy tanulmányaikat.  A kampány 2023. február 1-től április 30-ig tart, a tevékenységek csúcspontja április 24-30. 

Adja hozzá STEM-tevékenységét a térképen!

Részt vesz valamilyen STEM-tevékenységben 2023. február-április között? Tegye fel a térképre! Azok a résztvevők, akik ez idő alatt online STEM-eseményt vagy STEM-tevékenységet szerveznek az iskolákban, szintén részt vehetnek a STEM-felfedezési kampány versenyeiben.


Az idei kampány témája:

STEM-identitások

A STEM-identitás kialakítása növeli annak a valószínűségét, hogy a tanulók természettudományos műveltséget szerezzenek – sőt, akár a STEM területén válasszanak maguknak hivatást. Bárki, aki részt vesz az oktatásban, segíthet a tanulóknak STEM-identitásuk ápolásában azáltal, hogy gazdag STEM-tapasztalatokat tervez számukra és támogatja őket ebben. Ezért minden oktatási szereplőt arra bátorítunk, hogy szervezzenek, illetve vegyenek részt különböző rendezvényeken és tevékenységeken, amelyek segíthetnek a tanulóknak felfedezni és fejleszteni STEM-énjüket.

A 2023-as STEM Discovery Campaign eseményeit itt követheti figyelemmel.

Szeretne részt venni?

2023 február-áprilisban Ön is STEM-tevékenységet fog szervezni, lebonyolítani és/vagy tervezi, hogy részt vesz egy ilyen tevékenységben? Szeretne bemutatni valamilyen projektet?  Ön a STEM területén dolgozó tanár vagy egy ilyen szervezetet képvisel? Minden STEM-mel kapcsolatos tevékenység felvehető a STEM Discovery Campaign térképére és elősegítheti a tanulók STEM iránti érdeklődésének felkeltését és STEM-identitásuk kialakítását!

Íme a lépések:

 • Regisztráljon a Scientix portálon (ha még nem tette meg), hogy megszerezze az EUN-azonosító hitelesítő adatait.
 • Rögzítse a tevékenységet a beküldési űrlap kitöltésével a Scientix portálon vagy a STEM Discovery mobilalkalmazásban:
  • Scientix portálonelőször jelentkezzen be EUN ID hitelesítő adataival;
  • majd válassza ki a „Saját tevékenységek” lehetőséget bármelyik STEM Discovery kampányoldalon;
  • válassza a „Tevékenység benyújtása” lehetőséget, és töltse ki a Beküldési űrlapot.
   VAGY
  • Töltse le a STEM Discovery mobilalkalmazást,
  • majd jelentkezzen be EUN-azonosítójával,
  • kattintson a „Küldés” gombra, és töltse ki a beküldési űrlapot.
 • Vegyen részt egy versenyen (opcionális)

A versenyen való részvételhez ki kell töltenie a Versenybeküldési űrlapot, amelyet a STEM Discovery mobilalkalmazás „Névjegy” részében vagy itt a Scientix portálon talál. Ahhoz, hogy bármely versenyen részt vegyen, először rögzítenie kell egy tevékenységet a STEM Discovery Campaign térképén.

A 2023 STEM Discovery Campaign projektpartnerei:


Forrás >>