eTwinning Nagykövetek írták – Hegedüs Beáta cikke
Az eTwinning nagykövetek írták sorozatunkban ezúttal Hegedüs Beáta "Nyári szünetre - Játékkal csak nyerhetsz!" című szakmai anyagát adjuk közre.
Mindannyian ismerjük pedagógusként azt az örömöt, amit a júniusi meleg napok hoznak magukkal: alig várjuk, hogy utoljára csengessenek be és végre diák-tanár egyaránt pihenhessen, feltöltődhessen.

Ugyanakkor reálisan szemlélve gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy szeptemberben visszatérve „mintha mindent elfelejtettek volna” diákjaink, amit tanítottunk nekik, hogy esetleg még nyárra is adtunk kötelező feladatot, mert nem sikerült valamit befejezni, hogy egyes szülők augusztusban már sietve gyakorolnak gyermekeikkel, hogy megszokják a rendet a tanévkezdésig, s a rettegett kötelező olvasmányokról már ne is beszéljünk. Ezek a kötelező jellegű feladatok minden bizonnyal csak kényszer hatására teljesülnek és valószínűleg már előre elveszik a diákok kedvét az új tanévtől.

Arról is számos tanulmány és beszámoló ad hírt nekünk, hogy a diákok a néhány hetes édes semmittevés élvezete után bizony-bizony unatkozni kezdenek, vágynak a társakkal való interakcióra, és a szabadidő társas vagy egyéni eltöltése gyakran már nem mutat túl a képernyő bámulásán vagy az okostelefon játékain.

Amennyiben diákjaink a tanév közben is fogékonyak voltak a kollaborációra és korábban is teret adtunk a csoportos munkának, ötletelésnek, projekteknek, úgy könnyen fenntarthatjuk az érdeklődést néhány ötlet, ajánlás megfogalmazásával. Ha még nem igazán sikerült tanulócsoportjainkat megismertetni a közös alkotó tevékenység örömével, akkor itt az idő, hogy elkezdjük kis lépésekben: adjunk egyszerű, vidám és könnyen kivitelezhető feladatokat, amelyeket a korábban tanultak alapján közösen el tudnak végezni, illetve adjunk részletesebb megoldási javaslatokat, módszereket, ötleteket számukra, amivel elindulhatnak és dolgozhatnak.

Természetesen a feladatok elvégzése ne legyen kötelező (mégiscsak nyári szünet van!), viszont előre határozzuk meg, mikor mutathatják majd be az elkészült munkákat és milyen módon fogjuk értékelni őket a tanév elején, ezzel motiválhatjuk diákjainkat akár a legnehezebbnek vélt tantárgyak esetében is egy kis könnyedebb nyári munkára. Nem elhanyagolható szempont, hogy a diákok szabadon választhatnak, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel, illetve, hogy nem idő- és teljesítménykényszer alatt dolgoznak, hanem saját időbeosztásuk alapján.

Gyakran van tudomásunk róla, hogy egy-egy diákunk szinte elvész a nyári szünetben, nemigen tart kapcsolatot osztálytársaival, magányossá válik, ha tehát sikerül egy-egy kis miniprojekt erejéig bekapcsolni őket nyáron a közös munkába, akkor már sokat tettünk a szociális készségek fejlesztése érdekében is.

Néhány példa a vidám miniprojektekre:

  • Készíthetnek a diákok játékos rejtvényeket bármely tantárgyból, akár papíralapon, akár az általunk javasolt digitalis alkalmazással.
  • Rajzolhatnak, készíthetnek színezőket, a képekhez kitalálhatnak feladványokat, gyakorlatilag bármely tantárgyhoz kapcsolódóan.
  • Készíthetnek a nyaraláson, nyári programokon gyűjtött apró emlékeikből kollázst, amit bemutathatnak (nagyobbak idegen nyelven is).
  • Lapbookot (digitális vagy papír) készíthetnek az osztály előző tanévéről, amit a későbbi években, ballagáskor minden bizonnyal öröm lesz visszanézni.
  • Írhatnak egy rapdalt, amelyből sokat tanulhatnak: szövegalkotás, ritmus, rímek, előadásmód, stb. A dal (vagy egy része) lehet idegen nyelvű is, vagy szólhat épp valamely matematikai tétel bizonyításáról, esetleg a megtanult évszámokról.
  • Az olvasni szerető diákokat megkérhetjük, jelentkezzenek be az osztálycsoportban időről-időre egy-egy rövid ajánlóval arról, amit épp elolvastak, fogalmazzák meg, mi tetszett benne, vagy mutassanak be egy szereplőt.
  • Amennyiben tanultak már programozást, írhatnak egy közös programot, vagy vállalhatják, hogy megtanulnak használni és bemutatnak egy új digitalis alkalmazást.
  • Ha van egy kis helyük a diákoknak, indíthatnak olyan projektet, amelyben egy növényt gondoznak és fejlődésében megfigyelnek, ez adott esetben lehet egy vándorlónövény is, hogy többen is gondoskodhassanak róla.
  • Amennyiben a csoportjainkkal dolgoztunk már nemzetközi projekttel, eTwinning projekttel, adhatunk feladatot arra vonatkozóan is, hogy találják ki a diákok közösen, milyen országbeli partnerekkel és milyen témában dolgoznának szívesen a következő tanévben. A következő projekthez gyűjthetnek ötleteket, tevékenységeket, digitalis alkalmazásokat is, amellyel vidáman és motiváltan indíthatjuk új eTwinning projektünket a tanév elején!

 

Tartalmas nyári szünetet, jó feltöltődést kívánunk a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt!