eTwinning Nagykövetek írták - Kiss Mónika Mária cikke
eTwinning nagykövetek írták címmel új sorozatot indítottunk, melyben a magyarországi eTwinning nagykövetek írásait közöljük. 

Kiss Mónika Mária "eTwinningezni jó!" című szakmai anyagát adjuk közre.
Az eTwinning program mind a diákok, mind a pedagógusok számára számos előnnyel jár. A kezdeményezésben legalább két európai oktatási intézmény legalább két diákcsoportja kapcsolódik össze, hogy pedagógiai célú projektet hozzanak létre egy fontos, érdekes témában.
 
A közös munka kézzelfogható eredménnyel szolgálhat: fotók, videók, kiállítások és a modern technológia eszközeivel létrehozott produktumok mutatják be az együttműködés eredményességét.
 
A létrehozott projekttermékek bizonyosan elégedettséggel töltik el a résztvevő csoportokat. Mindezek mellett azonban több olyan előnyt tapasztalhatunk, amelyek miatt érdemes csatlakozni a programhoz. Ezekből emelnék ki néhányat.
 
Attól a pillanattól kezdve, hogy egy kisgyermek óvodába (esetleg még korábban bölcsődébe) lép, olyan pedagógusokkal találkozik, akik megismertetik vele a közösség és az összetartozás örömét, fontosságát. Az óvodapedagógusok, osztályfőnökök és a pedagógusok sokat tesznek a közösségépítésért. Az eTwinning projektek létrehozásával ez természetesen történik. 
 
A diákok együtt alkotnak, nemzetközi csapatokban is közösen gondolkodnak, hogy válaszokat találjanak a projekt kezdetén megfogalmazott kérdéseikre. 
 
Programokon vesznek részt, online találkozókon ismerkednek európai társaikkal. Átélhetik, hogy fontos, amit tesznek. Az, amit létrehoznak, saját közösségük számára hasznos lehet. Egy környezetvédelmi projektben például madáretetőket készíthetnek, megfigyelhetik a madárvonulást, felhívhatják a figyelmet a természetvédelem fontosságára, amely a kortársaikat is hasonló gondolatokra ébresztheti. Együtt tesznek – egy jó ügyet segítve.
 
Alsós tanító is bekapcsolódhat? Igen, a projektek komplexitása kiváló lehetőség számára. Minden témát átfogóan vizsgálhat, több szempontra odafigyelve, számos műveltségi terület beemelésével. Ha egy ünnep köré építünk projektet, természetes az ének-zene, vizuális kultúra, magyar nyelv- és az irodalom bevonása, emellett motiváló a diákoknak a modern technológia hatékony eszközeinek kipróbálása is. 
 
Mennyire érdekes megismerni, hogyan ünneplik a húsvétot más országokban, milyenek az ottani hagyományok! Öröm megmutatni, mi hogyan ünneplünk. 
 
Partnereinkkel közösen hozhatunk létre dalainkból álló online csokrot, kis koncertet, ezáltal felfedezve, hogy mennyire színes az európai kultúra.
 
Aki nyelvtanár? Óriási előny, ha bekapcsolódik. Diákjai tapasztalhatják, hogy az órákon megtanult szóanyag nem elméleti ismeret, hanem a gyakorlatban használható, fontos tudáselem. A nyelvi ismeretek hidat képeznek az együttműködők között, amely segítséget jelent a közös munkában, barátságok kialakulásában.
 
A szaktanárok számára is előnyökkel járhat, ha kipróbálják az eTwinninget. Általa felhívhatják a csoport figyelmét egy érdekes szaktárgyi problémára, ami motivációt jelenthet a projektben résztvevő csoportoknak. Kémiai kísérletek, technikai csodák, matematikai rejtvények mind kiindulópontot jelenthetnek egy izgalmas projektben.
 
Az eTwinning mindehhez biztonságos online platformot és szakmai támogatást kínál. Érdemes csatlakozni. eTwinningezni jó!