eTwinning Nagykövetek írták - Skultéty Zoltánné cikke
eTwinning nagykövetek írták címmel új sorozatot indítunk, melyben a magyarországi eTwinning nagykövetek írásait közöljük. Skultéty Zoltánné "eTwinning különdíj a Kódolás Hetén" című beszámolóját adjuk közre.
eTwining különdíj a Kódolás Hetén

Idén 10. alkalommal rendezték meg az EU Code Week-et, azaz a Kódolás Hetét, október 8-23-a között.

Az eTwinning Magyarország Szolgáltató Pont is írt ki pályázatot, a legjobb, együttműködésben megvalósuló projekt koordinátorait szerettük volna díjazni.

Az eTwinning különdíjat Ravasz Imréné, a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pedagógusa és Puskás Erika a ditrói Siklódi Lőrinc Általános Iskola pedagógusa kapta.

A díjazottaknak postán küldtük el az eTwinning különdíjat, ami tartalmazta az oklevelet és egy-egy ajándékcsomagot.

A projekttel nemcsak az Európai programozási hétnek örvendtek, hanem a két iskola immár 10 éve fennálló testvériskolai kapcsolatát is ünnepelték. Állatbarát logót és ünnepi tortát terveztek Tinkercad alkalmazásban és nyomtattak 3D nyomtatóval a tanulók. Scratch környezetben is voltak feladatok, mint a Közlekedj helyesen. Közlekedéssel kapcsolatos feladatokat programoztak a diákok. Kapd el ha tudod! ügyességi játékot is készítettek Scratch-ben.

A Kémek a robotok világában- lego spike robottal kapcsolatos feladatot a testvériskola tanulói kapták. A feladat megvalósításában a veszprémi Digitális Tudásközpont segített. Ebben a feladatban három fős csapatokat kellett alkotni. A csapat egyik tagja a kém, a másik a hírnök, a harmadik az építő. Három elkülönített helyiség kellett a feladathoz. Az elsőben a kém megnézte a robotot, majd a másik helyiségben lévő hírnöknek átadta az információt. Az informátor a kémtől kapott leírást továbbadta az építőnek, melynek a feladata volt a robot megépítése a harmadik helyiségben. Az a csapat lett a győztes, aki az eredeti robot hibátlanul megépítette. A gyerekek fejben is padlórobotoztak, csapatversenyben.

Rajzoltak is, a Stopmotion alkalmazással animációt, a házi kedvenceikről videót készítettek.

A projekt része volt a testvériskola tanulóival összeállított tánc, illetve a Flashmob kihívás teljesítése is.

A sikeres projektbe a Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola honlapján is betekinthetnek az érdeklődők: http://dozsaiskola.hu/2022/10/eu-code-week-2022/

Gratulálunk a különdíjasoknak!

Skultéty Zoltánné, eTwinning nagykövet

https://codeweek.eu/events

https://www.etwinning.hu/post/kodolas-hete

https://www.facebook.com/eucodeweekmagyarorszag/

0