eTwinning pályázati kisokos

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont minden évben számos hazai és külföldi eseményre delegál aktív, magyarországi köznevelési intézményekben tanító pedagógusokat. Ezekre az eseményekre a résztvevők válogatása pályázat útján zajlik. Alábbi cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani azon érdeklődőknek, akik még csak fontolgatják, hogy éljenek-e ezzel a lehetőséggel, de azoknak is, akik már nyújtottak be pályázatot.

Az eTwinning Program számtalan lehetőséget biztosít a 21. századi módszertan, digitális pedagógia és projektalapú oktatás iránt érdeklődő pedagógusok számára. A hazai és külföldi szolgáltató pontok szervezésében megrendezésre kerülő szakmai találkozók lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek arra, hogy személyesen ismerjék meg azokat a digitális eszközöket és módszereket, melyek nem csak megkönnyítik, de felfrissítik és átalakítják a mindennapi oktatást. Ezen kívül a személyes tapasztalatcsere is elengedhetetlen ebben az esetben. Ezért támogatja az eTwinning Program a pedagógusok hazai és külföldi szakmai találkozókon való részvételi lehetőségét.

Az eTwinning Programban szervezett találkozók a következők lehetnek:
 • eTwinning Szeminárium – a leggyakrabban megrendezett találkozótípus, ahol a résztvevők megismerkedhetnek az eTwinning Programmal, a projekttervezés és megvalósítás menetével valamint hasznos műhelymunkákon vehetnek részt. A tapasztalatcsere és ötletelés csapatmunka formájában valósul meg. A téma, a tanított diákok korosztálya és a résztvevők eTwinninges tapasztalata az adott rendezvényre vonatkozóan általában előre meghatározott. A szemináriumok munkanyelve túlnyomó többségben az angol. A kb. 20-80 fős rendezvényeket az azt meghirdető ország nemzeti szolgáltató pontja szervezi.
 • Professional Development Workshop – egy adott témában, a Központi Szolgáltató Pont és a nemzeti szolgáltató pontok által szervezett, 80-120 fős szakmai továbbképző műhely. A résztvevők aktív csoportmunkákon keresztül ismerhetik meg az eTwinninget vagy a program egy adott szegmensét.
 • eTwinning Tematikus Konferencia – általában az adott év kiemelt témáján alapuló minikonferencia, ahol előadásokkal és műhelymunkákkal támogatják az érdeklődő pedagógusok szakmai előrehaladását. A Központi Szolgáltató Pont, valamint a nemzeti szolgáltató pontok által szervezett eseményen 120-200 résztvevő ismerkedhet az eTwinninggel.
 • Éves eTwinning Konferencia – az adott év témájához kapcsolódó, a Központi Szolgáltató Pont által szervezett, 500-600 fős szakmai találkozó. A résztvevők között intézményvezetők, oktatáspolitikai döntéshozók, különböző szervezetek vezetői találhatók meg. Az európai témaéven alapuló előadásokon kívül, workshopok biztosítják a résztvevők számára a tanulás lehetőségét.

A tanulás és munka mellett, az adott ország kultúrájának és a kollégák megismerésére is jut idő az események során.

A találkozókra, az aktuális pályázati felhívásnak megfelelően jelentkező pedagógusok közül válogatjuk ki a résztvevőket. A pályázat során a rendezvény munkanyelvétől függően angolul, magyarul vagy akár németül írt önéletrajzot és egy rövid projektötletet kell a pályázónak beküldenie emailben. Fontos, hogy elsősorban azon pedagógusok jelentkezését várjuk, akik a találkozó meghirdetésének évét megelőző három évben nem vettek részt hasonló eseményen az eTwinning szervezésében.

Az alábbi ötletekkel és tanácsokkal szeretnénk hozzájárulni a sikeres pályázatok készítéséhez.

„Milyen legyen az önéletrajzom?”

 • Europass – javasoljuk, hogy lehetőség szerint az Europass önéletrajzsablont használja
 • Célratörő és tömör adatok – az önéletrajz célja a rövid, tömör közlés. A jó CV-ben kulcsszavakkal, félmondatokkal zajlik az információközlés
 • Tanított tárgyak – elengedhetetlen a pályázat benyújtásának idején tanított tárgy vagy tárgyak megemlítése
 • eTwinninggel kapcsolatos információk – ha már ismeri a Programot, írja meg, hogy mióta és milyen aktívan működik közre
 • Telefonszám – a személyes adatok mellé kérjük, írja be telefonszámát is

„Hogy írjam meg a projektötletet?”

 • Téma – amennyiben nem adjuk meg a pályázati leírásban a találkozó témáját, bármilyen tetszőleges témában készíthet projektötletet. Ellenkező esetben kérjük, a megadott témára alapozza az ötletét! A konkrét téma kiválasztásakor tartsa szem előtt, hogy az más országok tanárai, diákjai számára is vonzó legyen.
 • Az ötlet ismertetése – a lényeg mindig a részletekben rejlik. Maximum 1500 karakter terjedelemben ismertesse a projektötletét!
 • Módszertan, használt digitális eszközök – minden módszertani részletet és digitális eszközt írjon le, melynek használatát tervezi a projekt megvalósítása során. A teljesség igénye nélkül készült listát a szakmai találkozón vagy a projektmunka során megismert újabb eszközökkel bármikor bővítheti a későbbiekben.
 • Projektminta vagy saját ötlet? – a projektötlet megírásához, ahogy azt a felhívásban is javasoljuk, használhatja a projektmintákat, de természetesen saját, új ötlettel is jelentkezhet, sőt!

„Mi történik, ha elfogadják a pályázatomat?”

 • Külföldi szakmai találkozók esetében az Oktatási Hivatal megállapodást köt az utazó pedagógusokkal.
 • A külföldi rendezvényen való részvétel összes költségét (szállás, ellátás, utazás, biztosítás, kül- és belföldi tömegközlekedés, indokolt reptéri transzfer) az eTwinning Program finanszírozza.
 • A kiutazó az eseményről beszámolót készít.

„Mi történik, ha nem fogadják el a pályázatomat?”

 • Az eTwinning Program minden tevékenységével azon dolgozik, hogy a résztvevő pedagógusok módszertani, szakmai és digitális fejlődését, naprakészségét biztosítsa. Ehhez elengedhetetlen az európai és a hazai online részvétel. Regisztráljon a Portálon, ismerjen meg hazai és külföldi kollégákat, tervezzenek projektet és éljen az eTwinning adta lehetőségekkel! Ebben akkor is támogatjuk, ha a pályázata nem nyert. A Szolgáltató Pont munkatársai és eTwinning Nagyköveteink is állnak rendelkezésére.
 • Amennyiben kérdése van a visszautasított pályázatával kapcsolatban, forduljon hozzánk emailben.
 • Amennyiben aktívan részt szeretne venni az eTwinning Programban, pályázzon további lehetőségekre!

Technikai javaslatok:

 • A pályázathoz angol nyelvű szakmi önéletrajzot kérünk, amelyet Word vagy PDF fájlban kell elküldeni a megadott email címre (etwinning@oh.gov.hu).
 • A dokumentumok tartalmát NE másolja be az emailbe, elküldés előtt mellékletként csatolja a fájlokat az emailhez.
 • Figyeljen a leadási határidőre! – a honlapon megjelent felhívásban szereplő dátumig adja be a pályázatát!
 • Előfodulhat, hogy a pályázathoz később angol nyelvű szakmi önéletrajzot kérünk, amelyet Word vagy PDF fájlban kell elküldeni a megadott email címre (etwinning@oh.gov.hu).

Bírálati szempontok:

 • Önéletrajz információtartalma, annak relevanciája a meghirdetett szakmai találkozó témájához, korcsoportjához
 • Projektötlet témájának relevanciája, ötletgazdagsága, egyedisége, újszerűsége
 • Tényleges nyelvtudás
 • eTwinninges tapasztalat, amennyiben releváns a rendezvény tematikájának szempontjából
 • Diákok korosztálya, amennyiben releváns a rendezvény tematikájának szempontjából

Kérdés esetén forduljon hozzánk emailben, vagy keresse fel eTwinning Nagyköveteinket.