eTwinning program
eTwinning program 


0                     0                                 0

Projekt száma:

101074929

Projekt neve:

eTwinning NSO

Projekt rövidítése:

eTwin-NSO-HU

Felhívás:

ERASMUS-EDU-2022-ETWIN-NSO-IBA

Tárgy:

ERASMUS-EDU-2022-ETWIN-NSO-IBA

Tevékenység típusa:

ERASMUS Lump Sum Támogatás

Támogató hatóság:

Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség

Támogatás az EU Funding & Tenders Portálon keresztül:

Igen (eGrants)

Projekt kezdete:

2022. április 1.

Projekt vége:

2023. december 31.

Projekt időtartama:

21 hónap

Konzorciumi megállapodás:

Nincsen

Támogatás összege:

403 000 EURAz eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont szerepét 2016 óta az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya látja el. A főosztály, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi feladatokat ellátó Pedagógiai Oktatási Központok segítségével az eTwinning nemzetközi programjáról is tájékoztatást nyújt.

Mi az eTwinning?

Az eTwinning program az európai iskolák Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) segítségével folytatott együttműködési tevékenységeit támogatja azáltal, hogy technikai segítséget, eszközöket és különböző szolgáltatásokat nyújt az intézményeknek és a pedagógusoknak. Ezzel megkönnyíti számukra a rövid- vagy hosszútávú partnerségek kialakítását és működtetését bármilyen témában vagy tantárgyi területen, miközben átélhetik milyen Európa legérdekesebb oktatási közösségének a tagja lenni.

Az Európai Bizottság eLearning progamjának legfőbb alprogramjaként 2005-ben elindított eTwinning program 2014. óta az Erasmus+, az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramjának a részeként működik. Az eTwinning Központi Szolgáltató Pontját (Central Support Service – CSS) a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat) működteti. A brüsszeli központú European Schoolnet 34 európai ország oktatási minisztériumának nemzetközi partnersége, melynek célja az oktatás fejlesztése az európai iskolák, tanárok és diákok számára. Az eTwinning program működését nemzeti szinten 38 Nemzeti Szolgáltató Pont támogatja.

Kik vehetnek részt?

34 európai uniós tagállam oktatási intézményei mellett 2013 márciusában elindult az eTwinning Plus, ami olyan felületet biztosít a programban részt vevő Európával szomszédos országokban (Azerbajdzsánban, Grúziában, Jordániában, Libanonban, Moldovában, Örményországban, Tunéziában és Ukrajnában) működő iskolák munkatársai (tanárok, igazgatók, könyvtárosok stb.) számára, ahol ők is csatlakozhatnak a közös munkához. 2022 áprilisában Montenegró is csatlakozott az eTwinning családjához.

Hogyan vehetnek részt?

Ha készen áll, hogy projektötletét megvalósítsa egy külföldi kollégával, első lépésként regisztrálnia kell a  school-education.ec.europa.eu (European School Education Platform - ESEP) magyar nyelven is elérhető felületén. Ezt követően feltöltheti profilját és használhatja az eTwinning egyedülálló partnerkereső felületét. A projektmunkához egy biztonságos, diákok számára is elérhető közös online felületet biztosít a program, amely mindenki számára ingyenesen használható.

Szakmai fejlődés az eTwinningben

Az eTwinning program résztvevőinek lehetőségük van több nemzetközi eseményhez is csatlakozni. Nemzetközi szakmai továbbképző és partnerkereső találkozók keretében a sikeresen pályázó pedagógusok a szervező külföldi célországokban építhetnek kapcsolatokat, szerezhetnek szakmai tapasztalatot. Az utazásokat teljes egészében az eTwinning Magyarországi Szolgáltatópontja fizeti a kiutazóknak.

Nemzetközi szakmai fejlődésre online szemináriumok, események keretében is lehetőséget biztosít a program, továbbá hazai szervezésű, személyes jelenlétet nem igénylő webináriumokat is tartunk.

Az eTwinning keretében 2 féle ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzésre biztosítunk lehetőséget:

Az Európai Iskolai Oktatási Platform első (béta) verziója 2022. június 3-án indult el. Jelenleg az eTwinning egyre bővülő alapfunkcióit nyújtja, ami az új eTwinningezők regisztrációjához és a projektek megvalósításához szükséges. A következő kiadások a frissített, bővített funkciókkal és tartalommal a következő hónapokban várhatók.

Kapcsolat

Amennyiben további információra van szüksége, kérjük, iratkozzon fel az eTwinning program hazai hírlevelére, vagy keressen meg minket az alábbi e-mail címen: etwinning@oh.gov.hu

Kilenc régióban dolgoznak eTwinning nagyköveteink, akikkel közvetlen kapcsolatba léphetnek mindazok, akik szeretnék többet tudni a programról, vagy a munka során bármilyen segítségre van szükségük.