eTwinning szemináriumon jártunk Ausztriában, Kermsben
Az eTwinning szemináriumot 2023. június 1-2. között tartották Kermsben, Ausztriában, ahova 11 országból (Ausztria-házigazda, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Moldova, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia) érkeztek pedagógusok, oktatók, hogy részt vegyenek az „Iskolai együttműködés a Duna régióban” eTwinning képzésen.

Hazánkat három pedagógus képviselte:

Drevenyák Judit - Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakképző Iskola és Kollégium

Hadházi Lőrincné Lázár Katalin - Budapest XVI. Kerület Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium 

Simonyi Antónia Ilona - Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum 

A szeminárium célja az volt, hogy megismerkedjenek egymással a különböző országokból, különböző iskolatípusból érkező pedagógusok, és hogy közösen dolgozzanak ki nemzetközi iskolai projekteket. Ehhez nyújtott segítséget az eTwinning szervezet, melynek részeként könnyen és biztonságosan találhatnak egymásra a hasonló témában, hasonló iskolai innovációban gondolkodó pedagógusok.

A szeminárium regisztrációval kezdődött, ahol a házigazdák praktikus ajándékokkal lepték meg a jelenlévőket. Az ünnepélyes megnyitón elmondták, hogy negyvennél is több résztvevő érkezett a 11 országból és az óvodától a középiskoláig képviselve a pedagógustársadalmat. A jelenlévőket a házigazdák nevében Ursula Panuschka köszöntötte, az eTwinning ausztriai szervezetének vezetője, majd Jürgen Schick a Duna Régió oktatási stratégiai céljairól tartott tájékoztatást az „Investing in People and Skills” címen. Sophia Beiter a Duna Régió és Közép-Európa Intézete munkatársának beszámolója felketette a résztvevők érdeklődését, ami után többen elmondták személyes tapasztalatukat, hogyan működik a nyelvi sokszínűség a Duna melletti országokban. 

A nap hátralévő részében két csoportban - kezdő és haladó eTwinnerek - ismerkedhettek meg a szervezet működésével, az ESEP honlap regisztrációját és partnerkereső használatát gyakorolhatták, továbbá megkezdődött a pedagógusok és az iskolák közötti kapcsolatkeresés. Ezután a program gyakorlatiasabb fele kezdődött, csatlakozhattak 10 felmerült projekttémához és együtt dolgozhatták ki a projekt részleteit.

A kollégákkal a közös munka során volt mód a digitális skillek, a mesterséges intelligencia (AI), a digitális művészetek témáiban tapasztalatot cserélni, illetve új digitális alkalmazásokat tanulni. A bemutatók a Canva program segítségével készültek el.

A szeminárium legérdekesebb része a második napon következett, amikor minden projektötlet bemutatásra került a csapatok által. Rendkívül motivált és aktív tanárok voltak jelen, így sikerült lerakni egy nemzetközi együttműködés alapjait. Kiváló volt a szervezés, a vendéglátók színvonalas előadásokat és műhelymunkákat, valamint felejthetetlen programokat valósítottak meg.

Értékelések

Drevenyák Judit

„Véleményem szerint a találkozó elérte kitűzött célját: a résztvevők mindnyájan találhattak olyan módszert, amellyel hazatérve aktivitásra ösztönözhetik iskolájuk diákjait. Könnyű úgy megtalálni a megfelelő motivációt tanítványaink számára, ha mások tapasztalatira építhetünk, az általuk bejáratott módszerek közül kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelőt.

Nagy örömömre szolgált, hogy ilyen szép környezetben folyt a találkozó, igazi felüdülést jelentett a városnézés, a rövid kirándulás. Hatalmas élmény volt az idegen nyelvűek között magyarajkúakra akadni, sok értékes percet töltöttünk együtt a szlovák és román területen élő, de magyarul is tanító kollégákkal. Örömmel adom majd tovább jó tapasztalataimat az eTwinningről kollégáimnak és tanítványaimnak. Remélem, alkalmam lesz még hasonló programban részt venni.”

Hadházi Lőrincné Lázár Katalin

„Köszönjük a szervezést és a lehetőséget, bízom benne, hogy lesz még részem hasonló szakmai fejlődést biztosító szemináriumon részt venni a jövőben.”

Simonyi Antónia:

„Nagy élményt jelentett számomra a képzés. Régóta foglalkoztatott az e-Twinning gyakorlati megvalósítása, most lehetőségem nyílt nemcsak egy projektem alaposabb kidolgozására, de külföldi partnerek megtalálására is, amely iskolám számára is rendkívül előnyös. Programunk címe: Don’t Date! A második szó a leggyakoribb addikciók rövidítésére utal, úgymint drog, alkohol, okostelefon (technological devices) és energiaital. A terv szerint irodalmi szövegek és egyéni kutatómunka után jutnak el a diákok egy önálló, kreatív videó megalkotásáig, amelynek témája az egészséges életmód.”

 

Gratulálunk a résztvevőknek és sok sikert kívánunk a projektek megvalósításához!
eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont


                                                                                                             0