eTwinning szemináriumon jártunk Belgiumban

2023. március 2-4. között, Leuvenben, Belgiumban került sor „Az Etwinning megvalósítása Erasmus+ projektekben” című szemináriumra, amit az eTwinning Belga és Flamand Szolgáltató Pontja (NSO) szervezett. Magyarországról három fő vett részt a szakmai továbbképző és partnerkereső találkozón:
Hezler Edit, az oroszlányi Hamvas Béla Gimnáziumból,
Szakály Ernesztina, a Budapest XVI. Kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból,
Zámolyi Andrea, a zalaegerszegi Landorhegyi Sportiskola és Általános Iskolából.

A három résztvevő útibeszámolójából állítottuk össze a rendezvény összefoglalóját:

1. nap:

A regisztráció után a belga-flamand eTwinning NSO koordinátora, Iris Speleers üdvözölte a rendezvény résztvevőit, akik Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Finnországból, Magyarországról, Németországból, Portugáliából, Spanyolországból, Szlovákiából és Szlovéniából érkeztek. Ezután bemutatta a képzés előadóit, ismertette a rendezvény programját.

Isabella Livoti, a rendezvény fő szónoka, a belga EOS főmunkatársa beszélt az ERASMUS+ horizontális prioritásairól, különös tekintettel a 2023-as év hangsúlyos területéről, az inklúzióról. Az előadásba bevonta a résztvevőket, a mentimeter.com alkalmazással tájékozódott ismereteinkről, fenntartotta az érdeklődést és egyben egy jól használható alkalmazást mutatott be.

A délután második felében két konkrét, megvalósult projektbe is betekinthettek a résztvevők. A német Bianca Drepper Food-Sharing témájú projektet mutatott be,  bevezetőjében quizizz feladattal hívta fel a figyelmet a Németországban és Nyugat-Európában zajló hihetetlen mértékű ételpazarlásra és beszélt az „Essen teilen ohne Grenzen: Erasmus+ Projekt sucht eTwinning-Partner” című nagysikerű civil kezdeményezésről, bemutatott néhány további, a témával foglalkozó internetes oldalt és meginvitálta a résztvevőket a legközelebbi projektnapra. A csütörtöki nap hivatalos programját Veerle De Deckere zárta a „Gute Praktiken von eTwinning in Erasmus+ Projekten, mit den Prioritäten von Erasmus+” című az Erasmus+ lehetőségeiről és prioritásairól, valamint a tudatos jövőtervezéshez kapcsolódó projektbemutató előadásával, melyben saját korábbi projektjeit és azok eredményeit mutatta be.

2.nap:

A második napon Deborah Laschet eTwinning koordinátor és Verena Brammertz KA2 koordinátor mutatták be korábbi projektjeiket és beszéltek tapasztalataikról, majd a résztvevőket kérdezték esetlegesen felmerülő kételyeikről, problémáikról, majd bemutatták a jó projekt ismérveit. Részletes tájékoztatást, tapasztalati beszámolót kaptak a résztvevők arról, hogy mik azok a prioritások, amelyek figyelembevétele egy eTwinning projekt sikeres létrejötténél és megvalósításánál elengedhetetlen.

A délelőtt második felében a résztvevők feltöltötték az ESEP eTwinning oldalra a hozott projektötleteiket, és megkeresték a velük hasonló témában érdekelt partnereket.

A projekttéma elkészítése után projektpartnereket keresett a magyar delegáció, így két portugál, egy német és két magyar iskola foglalkozik a jövőben a „Nachhaltig in die Zukunft starten” (Start a fenntartható jövőbe) projekttel és 4 ország együttműködésében (Belgium, Magyarország, Spanyolország, Szlovákia) valósul meg a „Buntes Európa” (Színes Európa) projekt. A célközönség, projekt időtartam, projekt feladatok megfogalmazása után kulturális tevékenység következett.

Az „Actionbound” applikáció segítségével játékos módon, jó hangulatban fedezték fel Leuven nevezetességeit a résztvevők. A digitális kitekintés után hasonló mederben folytatódott a délutáni munka: a projektek sikerességét elősegítő applikációkat, digitális teszközöket mutattak be a szervezők.

A késő délután, egészen a vacsoráig az adott projektek kidolgozásával, konkretizálásával, a feldatok megosztásával és a projekt regisztrációjával telt, illetve  a következő napra készülve, a csoportok prezentációt készítettek a projektjeikről.

3. nap:

Az utolsó nap első lépéseként befejezésre kerültek a projekt prezentációk, majd minden csoport bemutatta saját projekt terveit. Nagyon színes palettája alakult ki a terveknek: mesékkel, sporttal, iskolarendszert bemutató együttműködéseket fenntarthatósági témákat mutattak be egymásnak a résztvevők. A projektek bemutatása után értékelés következett. Ezek után a rendezvénnyel kapcsolatos értékelésekkel folytatódott a rendezvény, majd az ebéd után véget ért a konferencia.

  

Értékelések:

Hezler Edit:

„A magyar és belga szervezők munkájával tökéletesen elégedett vagyok: pontosak és figyelmesek voltak, készségesen és hozzáértően segítettek a felmerülő kérdések, problémák során, a háttérben biztosították a konferencia zökkenőmentességét. A szeminárium helyszíne tökéletesen alkalmas volt. Az előadók hasznos információkkal szolgáltak, inspirálóak és pontosak voltak, kérdéseinkre készségesen válaszoltak. Az előadások közötti kávészünetek és a közös étkezések lehetőséget nyújtottak úgy a résztvevőknek, mint a szervezőknek az ismerkedésre, a kötetlen beszélgetésre, új kapcsolatok kialakítására és az alakuló projektekről további ötletek megosztására. A rendezvény a mi szempontukból is eredményes volt, hiszen 2 magyar, 2 portugál és egy résztvevő életre hívott egy új projektet, melynek a „Nachhaltig in die Zukunft starten” címet adtuk. A projekt összefoglalóját az ESEP oldalon lehet megtalálni, valamint a későbbiekben a projekt lépéseit követni.”

Szakály Ernesztina:

„A szeminárium sokat segített abban, hogy megismerjem mind az eTwinning, mind az Erasmus+ előnyeit és hátrányait. A konkrét beszámolók, a nyitott, motiváló hozzáállás a tapasztaltabb kollégák részéről, a különböző digitális eszközök bemutatása és használata lehetővé tették az aktív részvételt és támogatták a projektek megtervezését.

Az IT-eszközök, toolok használata az egész rendezvény során hangsúlyos volt.

Fontosnak tartom kiemelni a szakmai tapasztalatcseréket, melyek a szünetekben folytak a kollégák között.

Ezúton szeretném megköszönni a támogatást és a lehetőséget, mely mindenképpen hozzájárul a szakmai fejlődésemhez.”

Zámolyi Andrea:

„Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy pályázatom pozitív elbírálás alá került. A gyerekek, szülők, intézményvezetőm is várják a tapasztalatcserét. Mielőbb szeretném kipróbálni a tanítványaimmal a projektet és talán lesz lehetősége iskolámnak arra, hogy minél több partnerségi együttműködésbe bekapcsolódhassunk és egyre magabiztosabban vágjunk bele a határokon átívelő közös munkába. A jövőben szeretnék hasonlóan színvonalas továbbképzéseken is részt venni.”

                                                                                                                                             0


Gratulálunk a résztvevőknek és sok sikert kívánunk a projektek megvalósításához!


eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont