eTwinning szemináriumon jártunk Máltán
Az eTwinning szemináriumot május 20. és 22. között tartották Cirkewwa-ban, Máltán, ahova 12 ország (Málta, Spanyolország, Portugália, Szlovákia, Luxemburg, Észtország, Szlovénia, Dánia, Lettország, Horvátország, Litvánia, Belgium, Magyarország) pedagógusai, oktatói érkeztek, hogy részt vegyenek az Innováció és oktatás – kreatívan az eTwinningben képzésen.

Hazánkat négy pedagógus képviselte:

Benedek Judit, a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumból,
Fükő Judit, a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Hunyadi Mátyás Tagiskolájából,
Rizsákné Bíró Judit, a Csengey Gusztáv Általános Iskolából, Aszódról,
Pap Andrea, a Pétervásárai Tamási Áron Általános Iskolából

Az első nap:

Az első napon a résztvevők köszöntése után a szemináriumot egy inspiráló beszéd nyitotta meg, melyet a máltai eTwinning központ koordinátorai, Rose-Anne Camilleri és Antonella Giles tartott – beszédük fő témája a digitális technológiák és az oktatás kapcsolata volt. Az előadók kiemelték az eTwinning platform nyújtotta lehetőségeket a nemzetközi kapcsolatok és a kreatív együttműködés terén. Az eTwinning az oktatási innováció és a digitalizáció előmozdítására törekszik, lehetőséget teremtve az oktatóknak arra, hogy hatékonyan használják fel az új technológiákat az oktatásban.

Arjana Blazic, A technológia kulcsfontosságú hajtóererő az oktatásban című előadása interaktívan mutatott be, hogy a technológiai vívmányok és applikációk mennyire ösztönzőek lehetnek az oktatásban. Az előadásokat „ice-breaking” feladatok követték, melyek főleg az ismerkedésre és a hangulat megalapozására szolgáltak, az actionbound nevű program segítségével oldottak meg feladatokat a résztvevők.


A második nap:

A szeminárium második napján az innováció és a kreativitás voltak a középpontban.

A Párhuzamos műhelymunka során, ahol a résztvevők csoportokba oszlottak, tapasztalatokat osztottak meg egymással az eTwinning projektek terén. Az oktatók izgalommal és lelkesedéssel vették részt a műhelymunkákban, és inspiráló példákat osztottak meg a sikeres eTwinning projektek megvalósításáról. Az előadások során a résztvevők betekintést nyerhettek az oktatási innováció legújabb trendjeibe és a digitális eszközök hatékony felhasználásába az eTwinning projektekben. Az előadók bemutatták a különböző digitális eszközöket, alkalmazásokat és online platformokat, amelyeket sikeresen használtak az oktatásban. Rute Baptista együttműködésre invitálta a résztvevőket, ahol a „valóságot és a mítoszt” keresték pedagógiai innovációk kapcsán. Arjana Blazic második napi előadása a mesterséges intelligencia világába kalauzolta el az érdeklődőket, ahol alkalmazásokat próbáltak ki, melyeket projekt-terveikbe, iskolai óráikba építhetnek.

A műhelymunkák végén bemutatkozó e-könyvet készítettek a résztvevők a Canva program segítségével.

A délután folyamán interaktív műhelymunkák zajlottak, ahol a résztvevők csoportokban dolgoztak együtt, hogy megtervezzék saját eTwinning projekteiket. A frissen egymásra talált partnerek közös projektmunkáikon való ötletelésen az együttműködés és a kreativitás kiemelt szerepet kapott, az oktatók ötleteket osztottak meg egymással, és új módszereket fedeztek fel a tanítás és a tanulás terén. Az interaktív műhelymunkák során a résztvevők felfedezhették a projekttervezés folyamatát, a témaválasztást, a partnerkeresést és a projektmenedzsment fontosságát.

A délutáni workshopok után a Máltai NSO vendégszeretetét élvezhették a szeminárium résztvevői:
Egy kulturális kirándulás keretein belül lehetőség volt Málta minden szépségét felfedezni, majd a hosszú napot egy zenés vacsora zárta.

A zárónap:

Az utolsó napon jó gyakorlatokat láthattunk, néhány kolléga bemutatta egy-egy megvalósult projektjét, megosztották tapasztalataikat. Befejezésre kerültek a résztvevők projektjei, és a csapatok bemutatták saját elképzeléseiket. A szeminárium zárónapján a résztvevők bemutathatták saját eTwinning projekterveiket, és visszajelzéseket kaptak a többi résztvevőtől. Ez egy nagyszerű lehetőség volt az inspirációra és az új ötletek megszerzésére a jövőbeli projektek számára. A szemináriumot egy lezáró beszéd zárta, amelyben a szervezők köszönetüket fejezték ki a résztvevőknek az aktív részvételért és az ötletek megosztásáért.

                                                                                                                                                                       0
                                                                                                                                                                          

Értékelések:

Benedek Judit:

Nagyon intenzív volt a szakmai program, a jelenlévő tanárok nagyon hamar megtalálták leendő projektpartnereiket és tartalmas beszélgetések alakultak. Az itt kialakult kapcsolatokból reményeim szerint tartós együttműködések jönnek majd létre. A tervezett projekt megvalósítása szeptemberben kezdődik.
 
A hab a tortán a magyar ‘csapat’ volt. Nagyon jó volt a hangulat közöttünk, támogattuk egymást amikor nehézség adódott. Hamar egy hullámhosszra kerültünk, sokat nevettünk együtt.

Fükő Judit:

A szeminárium rendkívül hasznos és élvezetes volt. A helyszín szépséges, a házigazdák és az előadók felkészültsége példaértékű volt. Remek lehetőség volt az ismerkedésre, hálózatépítésre és alkalmat adott azonnali projektötletek kidolgozására, projektek regisztrációjára, indítására.

A személyes találkozások mindig különlegesebbek az online történő ismerkedésnél. Számomra azért volt különösen hasznos, mert olyan országok résztvevőivel építhettem kapcsolatokat, amelyekből még nem voltak eddig projektpartnereim. Külön öröm számomra, hogy hat ország részvételével új projektünk indult.

Rizsákné Bíró Judit:

Nagyon hasznos és inspiráló volt számomra ez az utazás. Mindig jó olyan kollégákkal együtt dolgozni, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, így „határok nélkül” jönnek létre együttműködések. Mind a magyar, mind a külföldi kollégákkal való találkozásból nagyon sokat tanultam.

Igyekeztem minél több résztvevővel megismerkedni, beszélgetni, kapcsolatokat építeni. Kevés alsó tagozatos kolléga volt jelen, de a projektötletemhez így is nagyon gyorsan találtam három máltai partnert, akikkel tovább alakítottuk az eredeti elképzeléseimet. Úgy érzem, hogy nagyon hatékonyan tudtunk közösen gondolkodni, mintha mindig is egy tantestületben tanítottunk volna. Hiszem, hogy ez az együttműködés gyümölcsöző lesz, és a jövő tanévben megvalósuló projektünkhöz még más országokból is fognak csatlakozni kollégák (azóta már plusz 3 országból csatlakoztak hozzánk, de továbbra is nyitott a csatlakozási lehetőség).

Több új alkalmazást és lehetőséget is megismertem a szemináriumon. A legérdekesebb számomra a mesterséges intelligencia adta lehetőségek beépítése egy alsó tagozatos projektbe, amit az utazás előtt elképzelhetetlennek tartottam,- s most mégis része a projektünknek. Sőt, teljes meggyőződéssel hiszem, hogy helye is van benne!

Köszönöm szépen a lehetőséget! Nagyon örülök, hogy a magyar útitársaimmal is barátként váltunk el egymástól, és továbbra is tartjuk egymással a kapcsolatot. Bármikor nagyon szívesen utaznék velük újra! Bízom benne, hogy máskor is lesz még lehetőségünk egy-egy továbbképzésen, szemináriumon is találkozni.

Pap Andrea:

A három nap nagyon produktív volt, előny volt a kollégák nyitottsága és szorgalma a networkinghez. Sikerült partnereket találnom a megvalósítani kívánt projektemhez, melyet még Máltán regisztráltunk és azóta a Nemzeti Szolgáltató Pontok már jóvá is hagyták. Kifejezetten tetszett, hogy maradt idő egy rövid kulturális tevékenységre is. Rengeteg új dolgot is tanultam, melyet be szeretnék építeni majd a tanóráimba és projektjeimbe is. Nagyon produktív volt ez a három nap. Nagyon örülök, hogy a magyarországi kollégákkal is sikerült támogató és aktív kapcsolatot kialakítani.


                                                                                                                                                                      0