Európai online konferencia a tanári alapképzésről: "eTwinning program a jövő tanárainak: kapcsolatteremtés, mentorálás, innováció"
A konferenciára 2023. november 29. és december 1. között került sor. Több mint 220 ember nézte élőben a megnyitót, beleértve a nyitóbeszédet és a díjátadó ünnepséget is.

A konferenciát hivatalosan Peter de Bruyn, az Európai Bizottság szakpolitikai tisztviselője nyitotta meg.

Dimitrios Vlachopoulos, az Erasmus Egyetem Rotterdami Menedzsment Iskolájának docense és eMasters igazgatója tartotta az első vitaindító beszédet. Foglalkozott a technológia átalakító potenciáljával az oktatásban, három kulcsfontosságú területre összpontosítva: technológiai integráció az oktatásban, a tanulásban és az értékelésben; bizonyítékokon alapuló gyakorlat az iskolai befogadás érdekében; valamint a kreativitás és a kritikus gondolkodás előmozdítása a tanárképzésben. A résztvevők bemutatták a barátságos tanulási környezeteket, hogy támogassák a különböző háttérrel, képességekkel és tanulási preferenciákkal rendelkező diákokat, miután reflektáltak a bizonyítékokon alapuló, inkluzív tanítási módszerekre.

A konferencia egyik fénypontja az első vitaindítót követte: az év ITE intézményének kihirdetése. Az év eTwinning intézménye díjat a Stuttgart-Ludwigsburgi Oktatási Szakiskola nyerte el.
Videófelvétel megtekintése >>

Az első napot panelbeszélgetés zárta, amelynek középpontjában az eTwinning program hatása állt a tanárhallgatók véleménye alapján.
Videófelvétel megtekintése >>

A második nap Sofia Avgitidou, a Thesszaloniki Egyetem pedagógia és tanárképzés professzorának "A tanárhallgatók mentorálása a tanári alapképzési programokban" című vitaindító előadásával kezdődött. Az előadáson megvitatásra került a mentor szerepe, az azt befolyásoló tényezők, valamint az elméleti tanulmányokon és kutatási bizonyítékokon alapuló törvényjavaslatok.

Ezt követően összesen öt műhelytalálkozó foglalkozott kulcsfontosságú témákkal, többek között a szakmai tanulóközösségekkel, az IKT fejlesztésével a tanárképzésben, a pályaválasztási tanácsadás megközelítéseivel, az Erasmus+/eTwinning program integrálásával a tanári alapképzésbe, valamint az eTwinning modellek és formátumok példáival.

Az utolsó napon a műhelytalálkozók második fordulóját követően a résztvevők poszterszekcióban vettek részt, amelyen az Európai eTwinning Díjra jelölt intézmények szerepeltek. A rendezvényt hivatalosan a Központi Szolgáltatópont és az Európai Bizottság zárta le.

Forrás: school-education.ec.europa.eu