Felmérés a nyelvtanulásról
Európa valóban többnyelvű, az EU 24 hivatalos nyelvével és mintegy 60 regionális és kisebbségi nyelvével. A nyelvtanulás a személyes fejlődés alapvető és gazdagító aspektusa, amely többféle célt szolgál.

Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról szóló tanácsi ajánlás szerint a többnyelvűség a társadalmi befogadáshoz, a foglalkoztathatósághoz, az egészséges és fenntartható életmódhoz, valamint a személyes kiteljesedéshez szükséges nyolc kulcskompetencia egyike.

Egy nemrégiben készült Eurobarométer-felmérés  szerint az uniós polgárok 56%-a és a 15–24 éves európai fiatalok 79%-a nyilatkozott úgy, hogy képes más nyelven is beszélgetni.

A nyelvtanulás azonban általában egyre kevésbé népszerű a diákok körében, és gyakran csak néhány uniós nyelvre összpontosít. A nyelvtanulást befolyásoló számos tényező között ott van az a kérdés, hogyan tanítják a nyelveket az iskolákban. A nyelvoktatás és tanulásátfogó megközelítéséről szóló tanácsi ajánlás célja az európai fiatalok nyelvi kompetenciáinak javítása.

2024. július 7-jéig ossza meg velünk véleményét ebben a rövid felmérésben. Az eredményeket az Európai Iskolai Oktatási Platformon teszik közzé.

A felmérés magyar nyelven itt tölthető ki >>

Ragadja meg az alkalmat, és éljen a lehetőséggel, hogy az Ön véleményét is figyelembe vehessék!

Forrás:  EUSurvey - Survey (europa.eu)