Fontos hír az új eTwinning portálról

Amint arról korábban már hírt adtunk, 2022-ben az Európai Bizottság School Education Gateway és eTwinning platformja beolvad az Európai Iskolai Oktatási Platformba: European School Education Platform, ESEP - minden tartalom és szolgáltatás egy helyen lesz megtalálható a https://school-education.ec.europa.eu/en címen. A platform első (béta) verziója 2022. júniusban indult el. Jelenleg az eTwinning alapfunkcióit nyújtja, ami az új eTwinningezők regisztrációjához és a projektek megvalósításához szükséges.

A következő kiadás a frissített, bővített funkciókkal és tartalommal 2022. szeptember 15-én várható.

Az előzetes tervektől eltérően,  az összes meglévő URL: www.etwinning.net, live.etwinning.nettwinspace.etwinning.net, és a www.schooleducationgateway.eu automatikus átirányítása az új platformra 2022. szeptember 30-tól történik. Az átmeneti időszakban lehetőségük van menteni a még nem mentett és nem migrálandó tartalmaikat a régi felületről.

2022. szeptember 9-től az ESEP elérése időnként korlátozott lehet, ebben az esetben a türelmüket kérjük és reméljük, hogy szeptember második felében a platform már sokkal jobb minőségben és funkcionalitásban lesz használható mint a béta verzió.
A következő funkciók elérhetővé tétele várható 2022. szeptember 15-én:

A meglévő TwinSpace-ek migrálása az új platformra – ez a projektek automatikus lezárásával történik. A TwinSpace-ek csak olvasható módban lesznek elérhetőek szeptember 15-e és szeptember 30-a között. A meglévő TwinSpace-ek esetében a 2018. július 1-je után regisztrált projektek 2018. július 1-je után létrehozott tartalmait áttelepítik az új platformra, és a továbbiakban a projektek részletes oldaláról érhetőek el. Ha van olyan tartalom a TwinSpace-n, amelyet meg szeretne őrizni – például 2018. július 1-je előtti tartalom – javasoljuk, hogy 2022. szeptember 30-ig töltse le, ugyanis ezt követően nem lesz elérhető.

A meglévő eTwinning Csoportok migrálása az új platformra

Amint azt a Kérdések és válaszok-ban közzétettük, azok a Csoportok, amelyek bármilyen tevékenységet folytattak 2021. január 1. és 2022. február 21. között, migrálásra kerülnek az új platformra a 2018.07.01 utáni tartalmaikkal és anyagaikkal. Azok a Csoportok, amelyek semmilyen tevékenységet nem folytattak 2021 és 2022 folyamán, eltávolításra kerülnek. Ugyanakkor az eTwinningezőknek lehetőségük van letölteni az eTwinning Csoportjaikon belüli tartalmakat, amelyeket fontosnak éreznek vagy később fel szeretnének még használni.

A migrálásra került eTwinning Csoportok az új Platform eTwinning területéről 2022.09.15-től lesznek elérhetőek.

Nemzeti Minősített eTwinning Projekt cím

A felhasználók 2022. szeptember 30-ig tölthetik le a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címet a régi felületről.

Portfóliók és más adatok, melyek átmenetileg nem lesznek elérhetőek az ESEP-en

A régi platformon jelenleg elérhető funkciók egy része egyelőre nem lesz elérhető az új platformon, ideértve:

  • események (NSO, CSS)
  • a felhasználók portfóliói
  • a projektek meta adatai (Nemzeti Minősített eTwinning Projekt cím, díjak, stb)

Kapcsolatok

A jelenlegi kontaktjai nem kerülnek automatikusan az új ESEP platformra. Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen mentse el névjegyeinek listáját.

A régi platformon 2005 óta az összes felhasználó számára elérhető minden aktuális információ archiválva van, és később elérhető lesz az új platformon, amikor a funkciókat kifejlesztik és az adatokat importálják.

Az eTwinning Live szolgáltatásban jelenleg elérhető többi funkció, például:

  • Szobák (az eTwinning Live online eseményeit helyettesítik)
  • Hírcsatornák a kezdőlapon

a későbbiekben az új platform további kiadásaiban is elérhető lesz, de a régi platformokról semmilyen adat nem kerül migrálásra.