Hogyan támogatja az eTwinning az otthontanulást?
Az iskolák Európa-szerte bezártak, minden diák és tanár otthon tanul és tanít. A magyar tanároknak az elmúlt több mint két hétben sikerült megtalálni azt az osztálytermi rendszert, ahol együtt dolgoznak a diákokkal és a feladatok kiosztásra kerülnek. De a kihívásoknak ezzel nincs vége. Hogyan tudjuk fentartani a diákok motivációját? Hogyan értékeljünk a megváltozott körülmények ellenére? Hogyan tartsuk fent a közösséget, a személyes kapcsolatokat?
Tovább olvasom

eTwinning TestvérTér

Olaszországban több mint egy hónapja egyik napról a másikra bezártak az iskolák és digitális távoktatásban tanulnak a gyerekek. Az olasz kollégák így már egy hónapos előnyben vannak az itteni digitális tanrendhez képeset. Örültünk, mikor elfogadta felkérésünket Laura Maffei, olaszországi eTwinning Nagykövet és magyar kolléganőjével együtt, Kiss Mónikával webináriumot tartottak márciusban arról, hogyan használható az eTwinning felület az otthoni oktatásban. Laura gyakorlott eTwinningezőként ezt a felületet választotta diákjaival. A testvértéren minden tantárgyhoz létrehozott egy oldalt és ide tölthetik fel maguk a diákok a kész munkákat. Laura semmit nem töröl és minden diák látja, hogyan dolgozik a többi társa. Kiváló közösség építő és közösségfenntartó lehetőség ez, a diákok kevésbé érzik elszeparáltnak magukat az otthonlét alatt. A háromnyelvű webinárium erre a linkre kattintva érhető el.

Hogyan értékeljek?

Laura nem ad osztályzatot, de értékeli a diákokat, visszajelzést ad a munkájukra. Ez minden korosztálynál fontos, hiszen most még nehezebb „belőni” magukat a diákoknak, vajon mennyire jó vagy rossz, amit csinál. A kisebbek hiányolják a megerősítő piros pontokat és mosolygós fejeket, amelyeket persze érdemes virtuálisan is kiosztani. Három magyarországi nagykövet tartott webináriumot összefoglalva az elmúlt két hét tapasztalatait és igyekeztek ötleteket adni néhány problémára. Elhangzott ajánlásként, hogy alapvetően formatív értékelést használjunk világos, jól átlátható pontrendszerrel. Nem árt, ha megengedőbbek vagyunk, és mindenképpen adjunk pozitív megerősítést!

Vágjak bele projektbe?

Talán sokan úgy gondolják, ez az időszak nem alkalmas arra, hogy most kezdjenek diákjaikkal projektbe. Bíztatunk mindenkit arra, hogy nézzen körül az eTwinning munkafelületén partnerek után kutatva, hogy hány olyan projektötletet talál, amely kapcsolódik a diákok jelen helyzetéhez. Írjunk közösen naplót, hogyan töltjük az időt a koronavírus idején? Hogyan maradjunk fittek és egészségesek otthon? Milyen hatással van a koronavírus miatti leállás a környezetünkre? Ilyen és ehhez hasonló projektek indulnak most az eTwinningben. Minden európai ország ugyanazzal a problémával küzd, az eTwinning pedig lehetőséget ad, hogy a diákok – virtuálisan ugyan – de kiléphessenek a négy fal közül.

Felértékelődik a közösség szerepe

Az iskola a diákok számára elsősorban közösség, amelynek hiánya idővel mindenkit megvisel kisebb nagyobb mértékben. Közösségi élményt adhatnak a projektekben elért közös sikerek. Ehhez remek felület az eTwinning testvértér. Azonban használhatunk egyes feladatoknál Padlet, Linoit, Wakalet felületeket is. További online faliújságokról szóló webináriumunk felvételét erre  a linkre kattintva találja. A legtöbbet integrálhatjuk az iskola által használt platform felületén, egyszerűen csak linket küldünk és a diákok közösen dolgozhatnak egy közös feladaton. Fontos az is, hogy biztosítsunk időt, amikor diákjaink velünk, tanárokkal is kapcsolatot tudnak tartani. Laura minden délelőtt néhány órában elérhető diákjai számára az eTwinning felületen. Választhatunk más lehetőséget is kapcsolattartásra, a lényeg, hogy tudjanak tőlünk kérdezni élőszóban is, nem csak írásban. Ez nem csak a középiskolás korosztály számára fontos, de az általános iskolásoknak is, akik főként a szülővel tanulnak ugyan, de a tanár/tanító jelenléte itt is sokat segíthet az új anyagok elsajátításában.

Fordított osztályterem

A digitális munkarendben alkalmazható a fordított osztályterem tanulásszervezési eljárás, amelyben a tradicionális oktatásból ismert formák helyet cserélnek: az ismeretátadás történik otthon és az ismeretek elmélyítése az iskolában. Jelen helyzetben a tanár segédanyagokat, általában videókat, képernyővideókat, prezentációkat vagy más média anyagokat ad a tanulóknak otthoni tanulmányozásra. Ezután online megbeszélhetik az összetettebb kérdéseket, és változatos tevékenységekkel mélyítik el a tudást. Több tanár számára ez egy egészen új terep és még nem készítettek ilyen videókat, ehhez erre a linkre kattintva találnak hasznos segítséget.