Kulcs a sikeres eTwinning profilhoz II. rész Az eTwinning Portálon regisztrált köznevelési és szakképző intézmények profilja
Az eTwinning.net felületen, azaz az eTwinning Portálon, már csaknem 6000 magyarországi pedagógus erősíti a világ legnagyobb, a projektalapú oktatást és virtuális partnerségeket népszerűsítő pedagógusközösségét. Cikksorozatunkban megmutatjuk, hogy mikre figyeljenek oda regisztrált eTwinningezőként!
Tovább olvasom

Az eTwinning Portálon minden, köznevelési intézményben tanító pedagógus regisztrálhat. A virtuális együttműködések elkezdése előtt azonban szükséges egy informatív, pontos adatokkal rendelkező profil kiépítése. Ennek egyik legfontosabb lépése a munkahelyként szolgáló köznevelési intézmény pontos megjelenítése.

Akár már kollégái által regisztrált, akár az Ön csatlakozása során újonnan rögzített intézményprofilról van szó, minden esetben szükséges leellenőrizni az intézmény adatainak valóságát és naprakészségét.

Ehhez bizonyos esetekben elegendőek az intézmény honlapján feltüntetett adatok, ugyanakkor minden esetben javasoljuk az Oktatási Hivatal köznevelés információs rendszer (KIR) adatbázisának megtekintését, ahol minden köznevelési intézmény adatai nyilvánosan elérhetők.

Szakképző intézmények naprakész adatai jelenleg a szakképzés információs rendszer (SZIR) adatbázisában érhetőek el.

Intézményprofilok az eTwinning Portálon

 1. Újonnan regisztrált intézmény esetén

Amikor az eTwinning Portálra regisztrál, fontos, hogy a megadott adatok ne csak az Ön személyes profilján egyezzenek meg a valósággal, de az intézmény adatai is naprakészek legyenek.

A regisztráció során két lehetőség közül választhat:

 1. a) A keresőmező segítségével megtalálja a már regisztrált intézményét, így kiválasztva azt, máris a profiljához tudja regisztrálni.
 2. b) A keresőmező nem ad ki találatot az intézményére, ez azt jelenti, hogy még senki nem regisztrálta az intézményét a felületen. Ebben az esetben Önnek kell regisztrálnia az intézményt, a szükséges adatok pontos megadásával. Ha ez a lépés megvan, folytathatja a személyes profiljának feltöltését.

Tanácsok az intézmény friss eTwinning regisztrációjához:

 1. Győződjön meg arról, hogy jó régiót választott az intézményéhez!
 2. Regisztráció során, ha elsőre nem találja intézményét, próbálja meg másképp keresni! Rövidítést tartalmazó intézményneveknél (pl: BGSZC, SZC, stb.) próbálja kiírni az intézmény teljes nevét, mert elképzelhető, hogy egy korábbi regisztrációt követően úgy szerepel az eTwinning Portál adatbázisában.
 3. Tagiskolákat tartalmazó intézmény esetén javasoljuk, csak azt a tagintézményt regisztrálja, amelyben Ön dolgozik!
 4. Az iskola hivatalos száma rubrikába az intézmény 6 számjegyű OM azonosítóját írja be.
 5. Meglévő intézményprofil esetén

Előfordulhat, hogy a már meglévő intézményregisztrációt rendeli (új regisztrációkor), vagy már rendelte a személyes profiljához. Ebben az esetben is javasoljuk, hogy ellenőrizze az intézmény adatait!

Ezt az eTwinning Live felületre való belépést követően, a profilképe/neve alatt található szerkesztés menüpontnál tudja megtenni. A szerkesztési felület baloldalán a harmadik, Iskolá(i)m menüpontra kattintva tudja a profiljához regisztrált intézmény adatait megtekinteni, szükség esetén módosítani. Ehhez le kell görgetnie az oldal alján található Általános információk fejezethez.

Tipp: Mivel az intézményadatok módosítását a Magyarországi Szolgáltató Pont munkatársai véglegesítik manuálisan, kérjük, legyen türelemmel, amíg a módosítások megjelennek a profilján!

Abban az esetben, ha Ön egynél több intézményben tanít, ugyanebben a menüpontban fog tudni további intézmény(eke)t hozzáadni profiljához.

Tanácsok a már meglévő intézményprofil ellenőrzéséhez és módosításához:

 1. Ellenőrizze, hogy az intézmény neve pontosan szerepel-e. Javasoljuk, hogy magyarul szerepeljen az intézmény neve.
 2. Ha Ön tagintézményben tanít, de a központi intézmény adata vannak megadva a profiljánál, kérjük, NE cserélje az adatokat, hanem adja hozzá profiljához a tagintézményt!
 3. Az intézményvezetővel kapcsolatos adatokat kérjük, tartsa naprakészen!

Szakképző intézmény regisztrációja, vagy szakképző intézmény profiljának ellenőrzése és módosítása

Az eTwinning Program különleges figyelmet fordít a szakképző intézményekben tanító pedagógusok és diákjaik bevonására. Magyarországon jelenleg 126 szakképző intézményt regisztráltak már az eTwinning Portálon. Fontos, hogy a köznevelési intézményekhez hasonlóan, a szakképző intézmények adatai is helyesen szerepeljenek az eTwinning Portálon.

Tanácsok szakképző intézményprofil létrehozatalához, ellenőrzéséhez és módosításához:

 1. Győződjön meg arról, hogy jó régiót választott az intézményéhez!
 2. Regisztráció során, ha elsőre nem találja intézményét, próbálja meg másképp keresni! Rövidítést tartalmazó intézményneveknél (pl: BGSZC, SZC, stb.) próbálja kiírni az intézmény teljes nevét, mert elképzelhető, hogy egy korábbi regisztrációt követően úgy szerepel az eTwinning Portál adatbázisában.
 3. Szakképző intézmény regisztrációja során kérjük, hogy a „Szakképző intézmény?” kérdésnél pipálja ki az IGEN dobozkát.
 4. Tagiskolákat tartalmazó intézmény esetén javasoljuk, csak azt a tagintézményt regisztrálja, amelyben Ön dolgozik!
 5. A szakképző intézmény nevét helyesen adja meg (pl: szakgimnázium, technikum, stb.), szükség esetén kérjük, javítsa!
 6. Az szakképző intézmény azonosítója a SZIR rendszerben jelenleg 6 plusz 3 számjegyű azonosító.
 7. Abban az esetben, ha a szakképző intézmény köznevelési feladatokat is ellát, a KIR rendszerben található 6 számjegyű OM azonosítót kérjük megadni!

Intézmény megszűnik vagy Ön munkahelyet vált

Amennyiben már másik iskolában dolgozik, vagy egynél több iskola alkalmazásában áll, kérjük, ne módosítsa első iskolájának adatait! Ehelyett eTwinning profilján, az Iskolá(i)m menüpontban kattintson az „iskola hozzáadása” gombra, és adja meg másik iskolájának adatait.

Megszűnt vagy előző intézményét ugyanebben a menüpontban tudja törölni szükség esetén.

Az intézményprofil helyes felépítése nemcsak a személyes profil teljessége érdekében fontos, hanem az Ön kollégáinak jövőbeni regisztrációját is megkönnyíti. Ezen felül az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont munkáját is segíti a frissített, pontos adatok megadásával!

Ha az intézményprofillal kapcsolatban kérdése lenne, forduljon hozzánk emailben!