Milyen előnyökkel járhat a kis- és vidéki iskolák számára az eTwinning program?
Amikor a vidéki iskolák az eTwinning program segítségével megnyílnak a világ felé.

A vidéki területek az Európai Unió jelentős részét teszik ki, azonban gyakran alulnépesednek és elöregedő lakossággal rendelkeznek. A kis- és vidéki iskolák közös kihívásokkal néznek szembe: távoli elhelyezkedésük miatt távol érezhetik magukat az oktatási forrásoktól, a pedagógusok korlátozottan férnek hozzá a szakmai fejlődési lehetőségekhez, a tanulók pedig elszigeteltnek érezhetik magukat.

Ezek a kihívások lehetőségekké is válhatnak. Az erős közösségi érzés és a szülői részvétel gazdagíthatja a tanulók tapasztalatait. A vegyes és kis méretű osztálytermekben a tanárok jól ismerik az egyes tanulókat, így szükség esetén extra segítséget tudnak nyújtani nekik. Mivel az osztályok kisebbek, a diákok könnyebben dolgozhatnak együtt a projekteken, segíthetik egymást és közösen hozhatnak döntéseket tanárukkal.

Az eTwinning program összeköti a vidéki diákokat a világgal

Két vidéki iskolát kerestünk fel, ahol az eTwinning fontos szerepet játszik a diákok tanulási tapasztalatainak alakításában: a belgiumi Maldegemben található De Driesprong és a franciaországi Vireux-Wallerand-ban működő Collège Charles Bruneau.

A De Driesprong számára az eTwinning program lehetőséget kínál arra, hogy a világot az osztályterembe vigye. Lehetővé tette a tanulók számára, hogy már nagyon fiatal koruktól kapcsolatba lépjenek más országokból származó gyermekekkel, miközben fejlesztik nyelvi készségeiket.

Az eTwinning program a tanárok számára is előnyös: a tanítás, a motiváció és a kreativitás új dimenzióit hozza el. Más országok tanáraival együttműködve megoszthatják egymással tapasztalataikat és tanulhatnak egymástól.

A Collège Charles Bruneau keretében az eTwinning program megmutatja a diákoknak, hogy régiójukon kívül is lehetnek sikeresek. Az Európa-szerte élő gyerekekkel való munka révén a diákok kíváncsibbnak és közelebb kerülőnek érzik magukat más európai országokhoz.

eTwinning a vidéki iskolák számára 2024 - videó megtekintése >>

Az eTwinning program támogatja a vidéki pedagógusok szakmai fejlődését

Az eTwinning program innovatív tanítási módszerek kidolgozására ösztönzi a tanárokat. Sok tanár hangsúlyozta, hogy a határokon átnyúló együttműködés motiválja őket, és javítja munkájuk minőségét. Az eTwinning program révén jobban megismerkedtek az IKT-eszközökkel, és javították digitális készségeiket.

Az elmúlt években az eTwinning program online tanfolyamokatwebináriumokat és helyszíni műhelytalálkozókat kínált, amelyek a vidéki intézmények kihívásaira és lehetőségeire összpontosítottak azzal a céllal, hogy a tanárokat olyan új ötletekkel, eszközökkel és gyakorlatokkal lássák el, amelyeket megvalósíthatnak az osztályteremben.

Kis- és távoli vidéki iskolák eTwinning közössége

kis- és távoli vidéki iskolák eTwinning csoportja 2022 óta biztosít teret az eTwinning program résztvevőinek, hogy megosszák egymással közös céljaikat. Ha Ön eTwinning résztvevő, csatlakozzon a csoporthoz, hogy szakmai továbbképzési tevékenységekben vegyen részt, együttműködési cikkekhez járuljon hozzá, projektötleteket osszon meg, és hálózatba lépjen más eTwinning programokkal.

Forrás: school-education.ec.europa.eu