Változó Idők – Változó Módszerek
Az Europeana idén is lelkes kollégákat keres felhasználó csoportjába, amely évről évre nagyobb és sokszínűbb lesz. Lőrincz Katalin, az Europeana magyarországi nagykövete mutatja be a programot és annak lehetőségeit.
Tovább olvasom

Az Europeana.eu 2015-ben indult az Europeana Foundation (EF) es a European Schoolnet (EUN) együttműködésével. Az Europeana gyűjtemény egész Európát és annak kulturális örökségét felölelő virtuális múzeum, amely több millió rendezett tételt tartalmaz. Célja, hogy fejlessze az európai kulturális örökséghez való online hozzáférést és minél több tanárt és oktatási szakembert ösztönözzön arra, hogy használja a portált, ami nemcsak izgalmas új forrásokat nyújt, de mindezt biztonságos kereteken belül.

A Felhasználói Csoportnak jelenleg kilenc tanár a tagja, akik a Magyarország különböző részein dolgoznak (óvónőtől könyvtárosig). Feladatuk, hogy kitaláljanak és kivitelezzenek egy saját óratervet, projektötletet, ami az Europeana anyagát használja forrásnak, ugyanakkor keressenek az Europeana blogon egy kész óratervet, amit sajátukká gyúrnak át. Az anyagokat angolul közölik, de a tevékenységek természetesen lehetnek magyar nyelven (mint ahogy a mellékelt óraterveken is látszik). Az angol nyelv miatt nem kell aggódni, a formai részében sok segítséget nyújtanak a nagykövetek.

Átalakítani és megváltoztatni a világot – nyitott, művelt és kreatív társadalmat nevelni – ez az Europeana mottója. Nagykövetként Kati büszke a kollégáira, hisz nagyszerű azt látni, hogy milyen gazdag eszköztárral és sziporkázó ötletekkel rendelkeznek a pedagógusok. A munkáik a Teaching with Europeana blogon találhatóak és a kiemelt óraterveket, projekt ötleteket több nyelvre lefordítva könyv formájába is megjelentették – itt az első angol változat:

Íme, néhány példa, amely ötletet adhat és inspirációt nyújthat, bármely szakos pedagógus számára.

Akit érdekelnek az alternatív tanítási technikák, módszerek és megosztaná tapasztalatait akár gazdagodna rengeteg jó gyakorlat megismerésével, vagy csak azért, mert egy lelkes nemzetközi tanári közösség része lenne, ne habozzon jelentkezni!

Kérjük, szánjon 3 percet a jelentkezési lap kitöltésére: https://www.surveymonkey.com/r/LKWFQ8P

Jelentkezési határidő: 2020. 12. 05.

 

Kérdés esetén Lőrincz Katalin Europeana Nagykövet szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére (l.lorincz.katalin@szli.hu)