Visszajelzés eTwinning webináriumról - videó és bemutatóanyag közzététele
Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontja 2023. május 30-án Tanév- és projektértékelés digitális eszközökkel (is) címmel webináriumot tartott, melyre több mint 200-an jelentkeztek. A webináriumot Skultéty Zoltánné és Tóth Éva eTwinning nagykövetek tartották.

A digitális technológia térhódítása egyre inkább megkerülhetetlenné válik az oktatás területén is. Az egyre növekvő igényekre reagálva, egy webinárium keretében lehetőséget kaptak az érdeklődők arra, hogy betekintést nyerjenek és gyakorlati ismereteket szerezzenek a digitális eszközök használatáról az oktatási eredmények felmérésében és értékelésében. Az esemény célja az volt, hogy bemutassa a különböző digitális erőforrásokat és platformokat, amelyek segítségével hatékonyan értékelhető a diákok teljesítménye és a projekt sikeressége, kiemelve ezek előnyeit és azt, hogy hogyan segíthetik az értékelési folyamatot.

Az előadók számos példa projektmunkát mutattak be, melyek inspiráló módon szolgáltak a résztvevők számára, bemutatva, hogyan lehet a digitális eszközöket hatékonyan felhasználni projektek során. A bemutatott projektek közül kiemelkedő volt a Summercraft nevű nyárzáró projekt, amelyben a diákok a Minecraft programot használták az IKT eszközökkel való munkához. Ez a példa jól szemléltette, hogy hogyan lehet a diákokat aktívan bevonni a tanulási folyamatba és hogyan segíthetik a digitális eszközök a projekt sikerességét, akár játékos eszközökkel is. A Digitális Témahéten is bemutatott A nevem „I” - „AI” mesterséges intelligenciával foglalkozó projektet a gyermekek szabad kezet kapva gyűjtötték ismereteiket csokrokba szaktársaik számára.

Az előadás során az eTwinning programra is kitekintés történt. Az eTwinning egy online platform, amely lehetőséget nyújt a pedagógusoknak és diákoknak a nemzetközi projektek megvalósítására és kapcsolatok kiépítésére más országokban tanulókkal. Az eTwinning programmal kapcsolatos tapasztalatok bemutatása segítette a résztvevőket abban, hogy lássák a digitális eszközökkel támogatott nemzetközi együttműködés előnyeit és lehetőségeit az oktatási eredmények felmérésében és értékelésében.

Az előadók továbbá bemutattak konkrét eszközöket és platformokat, amelyek segítségével hatékonyan lehet értékelni a diákok teljesítményét és a projektek eredményét. Például említésre került a Conceptboard, egy szinkron kollaborációs eszköz, amely lehetővé teszi a diákok közös munkáját és reflexióját. A Kilépőcetli egy másik hasznos eszköz, amelyben a Lino, Mentimeter és Canva kombinációja segítségével lehetőség nyílik az online és offline reflexiókra. A Mentimeter pedig kiválóan alkalmas a visszacsatolások gyűjtésére és elemzésére is.

Az előadásban bemutattak továbbá olyan eszközöket, mint a Google diák, amelyen keresztül könnyedén elkészíthetők és megoszthatók a projektekhez kapcsolódó prezentációk és dokumentumok. A Ditch that textbook oldal pedig számos inspirációt és ötletet nyújt az interaktív tanulási módszerekre és tevékenységekre. Ugyanakkor kifejezetten izgalmas volt hallani, hogy a digitális eszközökhöz szokott diákokat klasszikus módszerekkel is ösztönzik a munkára, és a sokszínű megközelítés hogyan tartja fent az érdeklődést köreikben.

Az esemény során a résztvevők aktívan bekapcsolódhattak, és saját maguk is kipróbálhatták az előadásban bemutatott alkalmazásokat és eszközöket. Ez lehetővé tette számukra, hogy gyakorlatban is tapasztalják meg a digitális eszközök használatának előnyeit és hatékonyságát az oktatási előrehaladás és projekt eredmények értékelésében.

Összességében a tanév- és projektértékelés digitális eszközökkel foglalkozó webinárium nagyszerű lehetőséget biztosított a résztvevőknek a gyakorlati ismeretek megszerzésére és az innovatív módszerek megismerésére. Az előadók által bemutatott eszközök és példák inspirálóan hatottak, és segítettek a résztvevőknek abban, hogy új lehetőségeket fedezzenek fel az oktatási eredmények felmérésében és értékelésében. A digitális eszközök használata valóban hozzájárulhat az interaktívabb, hatékonyabb és eredményesebb tanulási folyamatokhoz és projekt munkákhoz.

A webinárium videó formában itt érhető el.

A webináriumon megjelent prezentáció innen tölthető le.