Visszajelzés eTwinning webináriumról - videó és bemutatóanyag közzététele

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont 2023. szeptember 27-én, „Hogyan segítheti munkánkat a mesterséges intelligencia?” címmel webináriumot szervezett, melyre több mint 500-an jelentkeztek. A webináriumot Benedek Judit, Kiss Mónika Mária és Skultéty Zoltánné eTwinning nagykövetek tartották.

 

A webinárium során a mindennapi életben is egyre nagyobb teret kapó mesterséges intelligencia (MI) szerepe került terítékre. Az érdeklődők betekintést nyerhettek abba, hogy a mesterséges intelligencia hogyan segítheti a munkánkat, miként integrálható a tanórai környezetbe, a tanítási-tanulási folyamatokba. A mesterséges intelligencia alapú alkalmazások nagy iramban fejlődnek, ami előrevetíti, hogyan alakíthatja át a technológia az iskolák világát az elkövetkező évtizedekben. Továbbá támogatja a személyre szabott oktatást és tanulást, a hatékony tananyagkészítést, folyamatosan értékeli és visszajelzésekkel látja el a tanulókat. Mindemellett időtakarékos, tudásbővítésre alkalmas, felkészít az iskolán kívüli világra és nyelvgyakorlás szempontjából is hasznunkra válhat.

Az alábbiakban sorra vesszük a webinárium alatt bemutatott alkalmazásokat, megosztott gyakorlati tapasztalatokat, melyekkel segíthetjük a tanórai munkánkat:

1. ChatGPT​ >>
A ChatGPT (ingyenes változata: ChatGPT 3.5.) egy mesterséges intelligencia, amely különböző képességek együttes alkalmazása, továbbá bármire képes, amit mondunk neki. Instrukciókon alapul, felhasználói kérdésekre képes kreatívan valósághű és intelligensnek ható válaszokat adni Folyamatosan változik és maga a jövő. Tanórai környezetben mindenféle szaktól függetlenül jól használható a következőkre: szövegalkotásra, szövegmódosításra, képalkotásra, képmódosításra és feladatkészítésre. Magyarul és angolul is működik​​​​ (ellenőrizni mindig szükséges).

2. QuestionWell >>
Kérdezz-felelek alkalmazás, angol nyelven használható a leghatékonyabban. Generálhatunk vele végtelen számú kérdést, hogy „okosabban dolgozhassunk, nem pedig keményebben”.

3. Canva >>
A Canva program még szebbé és még izgalmasabbá tudja tenni az életünket, vizuális csomagot nyújt mindenki számára. A pedagógusok részére az előfizetés díjmentes. A klasszikus mesterséges intelligencia felhasználási módja, amikor leírjuk, hogy mit szeretnénk használni: fényképek módosítása, szövegből kép, szövegalkotás, szövegből beszéd és már fordítani is tudunk vele.

4. Gencraft >>
Felhasználási javaslatokat kaptunk, hogy az alsó tagozaton, hogyan használhatjuk a mesterséges intelligenciát: mondatalkotás képekről, fogalmazási ismeretek bevezetése, viszonyszavak gyakorlása, amennyiben két alig eltérő képet készítünk a különbségeket megfigyelhetjük vele.  Nyelvi órán is alkalmazhatjuk: utazási téma bevezetésére, látnivalók ismertetésére, kulturális ismeretek elsajátítására és képleírásra.

5. Padlet >>
Amennyiben nem igazán a rajzolás az erősségünk a Padlet segítségünkre lesz. Lenyűgöző táblákat készíthetünk vele, továbbá rendszerezhetjük dolgainkat vagy prezentálhatunk is vele.

6. Animated Drawings >>
Az alsó tagozatban kiválóan alkalmazható (saját mese, rajzok összefűzésével történet megjelenítése). Mozgó karaktert is tudunk készíteni az alkalmazás használatával. A mesterséges intelligencia használatával időt is spórolhatunk, mert minden egy-két perc alatt elkészül.

7. Microsoft Designer >>
Grafikai tervezőalkalmazás, amely segít professzionális minőségű bejegyzések, meghívók, digitális képeslapok, grafikák és egyebek létrehozásában. A projektek disszeminációja esetében kiválóan alkalmazható.

8. Quick.art >>
QR kódok generálására használható. Feladatokat tudunk elrejteni vele QR kód alá, így még érdekesebb lehet egy feladatvadászat.

9. Conker >>
Csupán néhány kattintással egyedi vetélkedőket készíthetünk számos vonzó kérdéstípussal. Úgy tervezték, hogy könnyedén elkészíthető egy kvíz.

10. SlidesPilot >>
Az eszköz ingyenes, előre elkészített Google Slides- és PowerPoint-sablonok széles választékát kínálja, hogy felgyorsítsa a munkánkat.

11. Coloromo >>
Képszerkesztő alkalmazás, művészi variációk vannak benne, mellyel színesíthetjük a képeinket.

12. Curipod >>
Interaktív órákat tervezhetünk és tarthatunk bármilyen témában a mesterséges intelligencia segítségével.

13. Memecam >>
Töltsünk fel egy képet, és hagyjuk, hogy a mesterséges intelligencia gyakorolja varázsát.

14. Roamaround >>
Az utazástervezés jövője megtapasztalható a mesterséges intelligencia használatával. Eddig több mint 10 millió személyre szabott útvonalat készítettek, csak ki kell választani az úticélt.

15. Piggy >>
Létrehozhatunk interaktív tartalmakat, nincs szükség tervezési készségekre vagy kódolási ismeretekre.


A webináriumon ajánlott ingyenes képzés itt érhető el:

A webinárium videó formában itt érhető el:

A webináriumon megjelent prezentáció innen tölthető le.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön minden aktuálisról, az alábbi linken.

Sikeres együttműködést és eredményes munkát kívánunk minden kedves pedagógusnak!